Συνεδριάζει το EWG για την υποδόση, τη Δευτέρα στο Eurogroup η απόφαση

Η εκταμίευση της πολυσυζητημένης υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης που ξεκίνησε το απόγευμα στο Euro Working Group λίγες ώρες μετά την «πύρρειο», για την κυβερνητική πλειοψηφία, ψήφιση του νέου πακέτου προαπαιτουμένων στο οποίο περιλαμβάνεται χαλάρωση της προστασίας των δανειοληπτών για την α’ κατοικία, αύξηση φόρων και σειρά άλλων μέτρων. Η τελική, πάντως, απόφαση για την εκταμίευση όπως υποστήριζε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη Δευτέρα οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.

«Όποια και εάν είναι η σημερινή απόφαση, η τελική έγκριση θα δοθεί την Δευτέρα» διευκρινίζει αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Η ίδια πηγή, αν και αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο στις επαφές Αθήνας – δανειστών, επισημαίνει ότι εκκρεμεί ακόμη τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία άμεσης εκταμίευσης των χρημάτων. «Θα χρειαστούν λίγες μέρες παραπάνω» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εκτιμά ότι ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και δεύτερο EuroWorking Group την Κυριακή, προκειμένου να αποτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση. «Τίποτα δεν είναι βέβαιο. Υπάρχει σαφής πρόοδος, αλλά παραμένουν ορισμένα ζητήματα» τονίζει ένας δεύτερος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το EWG θα εισηγηθεί θετικά προς το Eurogroup, το οποίο με τη σειρά του θα συνεδριάσει την Δευτέρα ώστε να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, για να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Στην εισήγησή του προς το EWG, το κουαρτέτο φέρεται να  έχει σημειώσει μια μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, όπως και άλλες τρεις που πρέπει να προχωρήσουν. «Δεν νομίζω ότι θα ληφθούν σήμερα τελικές αποφάσεις για εκταμίευση, το πιθανότερο είναι τη Δευτέρα (…) Υποθέτω ότι είναι τελειωμένη υπόθεση να λάβουν τα 2+10 δισ. ευρώ, αλλά ορισμένα από τα προαπαιτούμενα δεν είναι ολοκληρωμένα μέχρι σήμερα, συνεπώς χρειάζονται ακόμη μια-δυο ημέρες» φέρεται να είπε στο Reuters αξιωματούχος.

Πηγές: naftemporiki.gr, imerisia.gr