1.500 ιδρύματα πρόνοιας κάτω από έναν φορέα-ομπρέλα

της Ρούλας Σαλουρου

Τρόπους για μια μόνιμη, νόμιμη και διαρκή χρηματοδότηση, χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αναζητούν πάνω από 1.500 ιδρύματα και φορείς, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που παρέχουν κοινωνικό – προνοιακό έργο και εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, προκειμένου αφενός να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους, αφετέρου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, σε μια περίοδο που οι προνοιακές ανάγκες αυξάνονται διαρκώς. Το σχέδιο που αποκαλύπτει η «Κ» έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και τυγχάνει της υποστήριξής του στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, έχει στόχο τη «διάσωση» των προνοιακών ιδρυμάτων που είτε υπολειτουργούν, στηριζόμενα στη φιλανθρωπία, είτε οδηγούνται σε «λουκέτο» χτυπημένα από τη δημοσιονομική κρίση. Σύμφωνα με αυτό, όλα τα εποπτευόμενα από την Πρόνοια ιδρύματα θα προχωρήσουν στη συγκέντρωσή τους κάτω από έναν φορέα-ομπρέλα που θα λειτουργεί για λογαριασμό τους, συνεπικουρούμενος από μια εταιρεία κοινωνικής οικονομίας, κυρίως για τις εμπορικές πράξεις, εκεί όπου νομικά δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του. Μάλιστα, για το αρχικό κεφάλαιο θα εκπονηθεί, pro bono, από την Deloitte, οικονομοτεχνική μελέτη που θα υποβληθεί σε ιδιωτικά φιλανθρωπικά funds για χρηματοδότηση.

Στην πράξη, τα ιδρύματα αποφάσισαν να συντονίσουν τις δράσεις τους εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις από το κράτος (όχι επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού), από τα ιδιωτικά ιδρύματα φιλανθρωπίας αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Μοναδική υποχρέωση των ιδρυμάτων θα είναι η εισφορά της χρήσης του διαφημιστικού χρόνου που τους δίνει ο νόμος, για τη χρησιμοποίησή του από τον φορέα-ομπρέλα στην εταιρική στρατηγική του σχέση με το κράτος (με το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα). Μάλιστα, στον κεντρικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι και άξονες βασισμένοι σε ενέργειες που ήδη γίνονται ή που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.kathimerini.gr/793913/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/1500-idrymata-pronoias-katw-apo-enan-forea-omprela