Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου - Σταθάκη με δανειστές για να μην «χαθεί» το Eurogroup

Τηλεδιάσκεψη θα έχουν εντός των επομένων ωρών με τους επικεφαλής των δανειστών ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές όσον αφορά στα ζητήματα που έχουν εξελιχθεί σε αγκάθια στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης που «κλείνει» μια πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και «ανοίγει το δρόμο» για την υποδόση των 2 δισ.€. Αν υπάρξει θετική έκβαση στην τηλεδιάσκεψη, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά συνεδρίαση του EuroWorking ή το Σάββατο το πρωί για να προετοιμαστεί το Eurogroup της Δευτέρας καλύτερα.

Στην πρώτη «γραμμή του πυρός» έχει βρεθεί το ζήτημα των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας,  που σχετίζεται με το τι μέλλει γενέσθαι με τα «κόκκινα δάνεια» εν γένει ενόψει και της ανακεφαλαιοποίησης.  Η τελευταία πρόταση επί της οποίας συζητούσαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι εταίροι. Η διαφορά των δύο πλευρών εστιάζεται στο ύψος των εισοδημάτων των νοικοκυριών και όχι στην αξία της περιουσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τζόγος είναι ακόμα στο τραπέζι ως ένα από τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Το να αυξηθεί 5 λεπτά η κάθε στήλη, αν μπει ως τέλος και όχι ως φόρος, δεν παραβαίνει τη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ. Επίσης, θα μπει σε εφαρμογή ο διαγωνισμός για τις άδειες σε στοιχηματικές εταιρίες ώστε να μπορούν να δέχονται λεφτά από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής,  δήλωνε ότι μέχρι το ΣΚ θα λυθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με σχετική διάταξη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε να υπάρξει συμφωνία για τα ζητήματα αυτά έως σήμερα, ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, πλέον φαίνεται να στοχεύει στην «παράταση». Και αυτό γιατί, κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η κυβέρνηση δεν δύναται να υπαναχωρήσει από την θέση που έχει ήδη διατυπώσει για τα «κόκκινα δάνεια» υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε «πολιτική λύση» και να προστατευτούν όσοι όντως δεν έχουν να πληρώσουν.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση πως ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για τα δύο αγκάθια έως το τέλος της εβδομάδας, στο Eurogroup θα δοθεί λύση. Εάν βρεθεί τελικά η χρυσή τομή, τότε η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με’ ένα ισχυρό χαρτί στην ατζέντα της και ως εκ τούτου αναμένονται θετικές εξελίξεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η κάνουλα της χρηματοδότησης μπορεί να παραμείνει κλειστή έως και την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις αρχές του Δεκέμβρη, κατά την οποία πρόκειται να συζητηθεί η εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, του ενός δισ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να δώσει περαιτέρω ώθηση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει εντός της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ . Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει και το γεγονός ότι τα ξημερώματα υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με 153 ψήφους το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ.

Πηγές: tovima.gr, skai.gr, imerisia.gr