Την αισιοδοξία τους για την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκφράζουν τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι τράπεζες, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εν αναμονή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας. Το μεσημέρι συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κύριο Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών δίνουν έμφαση στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία, όπως επισημαίνουν, θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στο βασικό τους έργο, που είναι η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δηλαδή της πραγματικής οικονομίας, ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις να επανέλθει σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Μιλώντας χθες στην Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση μαζί με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. «Έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες. Αρχίζει σήμερα η ανακεφαλαιοποίηση. Μέσα στη δεύτερη σειρά προαπαιτούμενων θα έχουμε τη λύση για τα ‘κόκκινα’ δάνεια, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ‘κόκκινων’ δανείων”», ανέφερε ο Υπουργός.
«Τα νέα για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ότι πάει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι νομίζαμε. Είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος σήμερα και αισιόδοξος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ’ ό,τι αν είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση πριν από ένα μήνα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Ένας λόγος που είμαι πιο αισιόδοξος είναι ότι το EBRD (η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) έχει δηλώσει συμμετοχή, που αποτελεί ένα πρώτο σήμα στην αγορά για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Είναι πολύ καλό γιατί δείχνει ότι υπάρχουν επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμη πρόθεση συμμετοχής στην ελληνική οικονομία και ότι μέσα από αυτή τη μακροπρόθεσμη πρόθεση συμμετοχής στην ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η πρόσβαση των δικών μας τραπεζών στη διατραπεζική αγορά και το γενικό ζήτημα της ανασυγκρότησης της οικονομίας».
Πηγή: ΑΜΠΕ