"Δεν τελειώσαμε"...

Την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί έστω με στοιχειώδη επάρκεια ζητήματα όπως αυτό του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – ούτε λόγος για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων που προκύπτουν από τη συνεχώς διογκούμενη προσφυγική κρίση – οι δανειστές “ακονίζουν μαχαίρια” ενόψει του σημερινού Eurogroup, προαναγγέλλοντας… νέα μέτρα!

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το “Θέμα” και στο δημοσιογράφο, I. Γ. Αντύπα, ο επίτροπος οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζει ότι “χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων που εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών, εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα”.

Λέει μάλιστα ότι “αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά το Eurogroup της Δευτέρας”!

Ο επίτροπος εκτιμά ότι “πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους, καθώς όσο πιο γρήγορα ψηφιστούν και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, τόσο πιο αποτελεσματικά θα συνεχίσει το πρόγραμμα”.

Για τον Μοσκοβισί “οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για το μέλλον της χώρας” γι’ αυτό “υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας και καθόλου χρόνος για χάσιμο και ανυπομονώ να καλωσορίσω τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πίσω στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια”.

Υπογραμμίζει ότι “η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) είναι εν μέσω της διαδικασίας της ολοκληρωμένης αξιολόγησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα”. Περιμένει μάλιστα “ότι αυτό θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Οκτωβρίου. Είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της πολύ σημαντικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης πριν από το τέλος του έτους”.

Σε κάθε περίπτωση, ο επίτροπος θεωρεί ότι ο “καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσει η Ελλάδα εμπιστοσύνη στις αγορές και να ανακτήσει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές είναι η κυβέρνηση να επιδείξει εμπράκτως την ετοιμότητα και ικανότητά της να ολοκληρώσει την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που συμφώνησε”.

Επίσης πιστεύει ότι ο Ελληνας πρωθυπουγός “και η οικονομική του ομάδα καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ελλάδα πέρα από τις μεταρρυθμίσεις”. “Εκτιμώ το γεγονός ότι σε έναν από τους πρώτους λόγους του ο πρωθυπουργός τόνισε πως ένιωθε δεσμευμένος στο πρόγραμμα και ήθελε τη γρήγορη εφαρμογή του. Συνεπώς, θα επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και την ψήφιση των επόμενων βημάτων της συμφωνίας τις προσεχείς εβδομάδες. Αυτό γίνεται διότι πρέπει να γίνει η εκταμίευση των 3 δισ. που δεσμεύτηκαν για την Ελλάδα τον Αύγουστο”.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή καταλήχθηκε ο κατάλογος με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (ήτοι δύο δισ. ευρώ).

Τα προαπαιτούμενα συζητήθηκαν στο Euro Working Group και αναμένεται να τεθεί υπ’ όψιν των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του σημερινού Eurogroup της.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό -ακόμη και τροποποίηση διατάξεων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι-, οριστικοποίηση της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ακόμη και «αυστηροποίηση» του νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας.