Σύμφωνα μα τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 14 Νοεμβρίου, η ζώνη του ευρώ έμεινε σε μελαγχολικά χαμηλά επίπεδα το τρίτο τέταρτο του 2014. Με ρυθμό ανάπτυξης που αυξήθηκε 0,2% (0,6% ετήσιο) σε σχέση με το δεύτερο τέταρτο και με μικρή διαφορά σε σχέση με το ίδιο ποσοστό για το δεύτερο τέταρτο (0,3% ετήσιο). Σε αντίθεση με αυτά τα απογοητευτικά ποσοστά, υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη: από τις 14 στις 18 χώρες στη ζώνη του ευρώ που έδωσαν στοιχεία, η Ελλάδα ήταν πρώτη σε ανάπτυξη με 0,7%.
Τελικά αποδείχτικε ότι η ανάρρωση και ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας είχε ξεκινήσει το πρώτο τέταρτο του 2014, με ρυθμό ανάπτυξης στο 0,8% τότε, κατεβάζοντας ταχύτητα μετά στο 0,3% για το δεύτερο τέταρτο. Η ανατροπή αυτή σημαίνει ότι τώρα η ελληνική οικονομία αναπτύσεται σε ετήσια βάση.
Ακόμα και σε περίοδο που η ευρωζώνη σαν σύνολο δεν αποδίδει καλά, η ανάρρωση της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να συνεχίζεται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το μόνο που θα μπορούσε να υποβαθμίσει αυτό το ευχάριστο αποτέλεσμα είναι μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας. Η συμμαχική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που οδήγησε τη χώρα μακριά από την άβυσσο, μετά τις διπλές εκλογές του 2012, θα μπορούσε να πέσει μέσα στον επόμενο χρόνο, ίσως και μέχρι το Φεβρουάριο.
Τα θεμέλια της φετινής ανάπτυξης για την Ελλάδα μπήκαν όταν απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας και είναι σίγουρο ότι αν η αστάθεια επιστρέψει, τότε θα κλωνίσει και την επιτυχημένη μέχρι τώρα ανάκαμψη της οικονομίας.
Επιμέλεια: Ρωμανός Γεωργίου
Πηγή: The Economist