Τα συγχαρητήρια του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι δέχτηκε ο ενεργειακός κολοσσός της χώρας ΕΝΙ μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου, του μεγαλύτερου όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία στην Μεσόγειο. Το κοίτασμα βρίσκεται σε απόσταση 107 χιλιομέτρων από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, σε 1.450 μέτρα βάθους, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Κυριακή.
«Συγχαίρω την Εni για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των ιταλοαιγυπτιακών σχέσεων, σε μια οπτική στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας, η οποία αφορά την Ιταλία, αλλά και γενικότερα όλη την αφρικανική ήπειρο», ανέφερε ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Ο Ρέντσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ-Σίσι «για να σχολιάσουν τις θετικές συνέπειες της ανακάλυψης αυτής για την ενεργειακή σταθερότητα της Μεσογείου και για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής».
Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρία ΕΝΙ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ΕΝΙ, το κοίτασμα θα μπορούσε να δώσει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και καλύπτει μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα τεχνικά και γεωφυσικά στοιχεία, το πεδίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, τονίζοντας πως το κοίτασμα θα μπορούσε να βοηθήσει την Αίγυπτο να ανταποκριθεί στις ανάγκες για αέριο τις επόμενες δεκαετίες. Η εταιρία τονίζει πως το πεδίο Ζορ βρίσκεται ανοικτά της μεσογειακής ακτογραμμής της Αιγύπτου σε βάθος 1.450 μέτρων (4.757 πόδια) και πιθανόν να καλύπτει μια περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. «Η Ζορ είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη αερίου που έχει γίνει ποτέ στην Αίγυπτο και στη Μεσόγειο και θα μπορούσε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ανακαλύψεις φυσικού αερίου», σημειώνει η εταιρία, προσθέτοντας πως έχει πλήρη δικαιώματα παραχώρησης στην περιοχή.
Η κρατική Eni, η μεγαλύτερη ξένη εταιρία παραγωγός στην Αφρική, λειτουργεί στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια μέσω της αιγυπτιακής θυγατρικής της IEOC και είναι μία από τις κυριότερες εταιρίες παραγωγής ενέργειας στη χώρα, με καθημερινή παραγωγή που αντιστοιχεί σε 200.000 βαρέλια πετρελαίου.
Τον Ιούνιο, υπέγραψε συμφωνία ενεργειακής εκμετάλλευσης με το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είχε προηγηθεί, τον Μάρτιο, η υπογραφή μνημονίου που επιτρέπει στον ιταλικό κολοσσό να διεξαγάγει έρευνες στο Σινά, στον κόλπο του Σουέζ, στη Μεσόγειο και σε περιοχές στο δέλτα του Νείλου.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το κοίτασμα μπορεί εν δυνάμει να προσφέρει 850 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ καλύπτει συνολική έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο εντοπισμός του κοιτάσματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, είναι πιθανό να επιτρέψει στην Αίγυπτο να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία για πολλές δεκαετίες.