Αιματηρές συγκρούσεις μπροστά στο ουκρανικό κοινοβούλιο

«Μαχαιριά στην πλάτη» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, τα αιματηρά επεισόδια μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας, το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τα οποία ένας άνδρας της Εθνοφρουράς σκοτώθηκε από σφαίρα στην καρδιά και άλλοι περίπου 100 τραυματίστηκαν πιθανότατα από ρουκέτα που το εξοργισμένο πλήθος εκτόξευσε προς την πλευρά τους.

Το πλήθος αποτελούνταν κυρίως από υποστηρικτές και μέλη ακροδεξιών κομμάτων και οργανώσεων, όπως το «Σβόμποντα» που αποτέλεσαν τον κορμό των διαδηλώσεων που κατέληξαν τελικά στην εκδίωξη του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας Γιανουκόβιτς, τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2014, και την ανάδειξη στην ηγεσία της χώρας κυβερνήσεων συνεργασίας στηριζόμενες κυρίως σε ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα (αλλά και των σωμάτων ασφαλείας της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Εθνοφρουράς). Οι εξελίξεις αυτές καθώς και η λήψη σειράς αποφάσεων που περιόριζαν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών της ανατολικής Ουκρανίας αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα, πρακτικά των αιματηρών συγκρούσεων που μαίνονται στα ανατολικά της χώρας, την ευθύνη των οποίων είθισται η κυβέρνηση του Κιέβου αλλά και οι ΗΠΑ και η ΕΕ που την στηρίζουν, να επιρρίπτουν σε σχέδια αποσταθεροποίησης από πλευράς Μόσχας.

Οι διαδηλωτές, τη Δευτέρα, εξοργίστηκαν από την απόφαση της Βουλής να εγκρίνει σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, την οποία απαιτούσαν οι Δυτικοί και αποδίδει περισσότερη αυτονομία στις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές. Η απόφαση λήφθηκε μετά από θυελλώδη συνεδρίαση και σημαδεύτηκε από τα σοβαρά επεισόδια έξω από το κτίριο της Βουλής.

«Επρόκειτο για μια μαχαιριά στην πλάτη. Πώς αλλιώς μπορείς να περιγράψεις τα γεγονότα μετά την ψηφοφορία στο Βέρκοβνα Ράντα (σ.σ το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας);» υπογράμμισε ο Πέτρο Ποροσένκο σε τηλεοπτική δήλωση. «Επρόκειτο για μια αντιουκρανική ενέργεια οι ηθικοί αυτουργοί της οποίας… πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά» τόνισε.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Πέτρο Ποροσένκο επιπλέον διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο της συνταγματικής τροπολογίας που εγκρίθηκε στην πρώτη ανάγνωση δεν ορίζει ένα ειδικό καθεστώς για την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. «Το σχέδιο της τροπολογίας δεν προβλέπει ένα ειδικό καθεστώς για το Ντονμπάς» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο το ειδικό καθεστώς αποτελεί μια «κοινοτοπία» και ένα στοιχείο προπαγάνδας κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και του Προέδρου.

«Εκτός του ότι εκτόξευσαν χειροβομβίδες, οι προβοκάτορες χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα, άνοιξαν πυρ χωρίς να γίνουν αντιληπτοί» κατήγγειλε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ένας σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, ο Αντόν Γκερασένκο. Μέχρι αργά το βράδυ, το υπουργείο δεν είχε επισήμως επιβεβαιώσει τον αριθμό των τραυματιών.

Τα επεισόδια πυροδότησαν δηλώσεις έκφρασης ανησυχίας και εκτός ουκρανικών συνόρων. Η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία της για τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας σήμερα, ωστόσο θεωρεί τα γεγονότα αυτά εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας, όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Παρακολουθούμε την έξαρση της βίας (στο Κίεβο) με ανησυχία» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Εμείς, αδιαμφισβήτητα, καταδικάζουμε τέτοιου είδους ξεσπάσματα βίας και τα θεωρούμε απαράδεκτα. Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε συμβαίνει εκεί (στην Ουκρανία) εμείς το αντιμετωπίζουμε ως εσωτερικό ζήτημα της Ουκρανίας» σημείωσε ο ίδιος.

«Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από τη βία. Τα σημερινά επεισόδια είναι πολύ ανησυχητικά» επισήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε ένα δελτίο τύπου. Η Ευρωπαία αξιωματούχος εξέφρασε την υποστήριξή της στην ουκρανική κυβέρνηση, κρίνοντας ότι το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε «θα διευκολύνει την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ» που προβλέπουν εκτός του να τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός, μία μεγαλύτερη αυτονομία των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η Μογκερίνι απέστειλε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εθνοφρουρού που σκοτώθηκε και εξέφρασε την «βαθύτατη συμπάθειά της» στους τραυματίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία που χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν το Κίεβο. «Καταδικάζουμε με το μεγαλύτερο σθένος τις αιματηρές συμπλοκές που σημειώθηκαν σήμερα μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η βία στους δρόμους είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη – ωστόσο η βία εναντίον των αποφάσεων ενός εκλεγμένου Κοινοβουλίου είναι ακόμα πιο (απαράδεκτη)» προσέθεσε η ίδια πηγή. Το Βερολίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι «οι δράστες των επεισοδίων δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους και το ότι η ουκρανική Βουλή έκανε σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς την αποκέντρωση και την εφαρμογή» των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.