Αμετάβλητος ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Αμετάβλητο διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το ανώτατο όριο έκτακτης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν είχε ζητήσει αύξηση του ELA.

Σε χθεσινό του δημοσίευμα, το Reuters ανέφερε πως το «μαξιλάρι» ρευστότητας των τραπεζών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες λόγω της εισροής χρημάτων αλλά και της βοήθειας της ΕΚΤ. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ, λόγω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) αλλά και των φορολογικών – τουριστικών εσόδων.

Οι πόροι του νέου πακέτου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις ελληνικές τράπεζες και οποιοδήποτε κεφαλαιακό έλλειμμα εντοπιστεί στον επόμενο έλεγχο μπορεί να καλυφθεί μέσω των πόρων από το νέο πακέτο διάσωσης, σημειώνει η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, Daniele Nouy.

«Aν η αξιολόγηση αυτή εντοπίσει κεφαλαιακά ελλείμματα για ένα ή περισσότερα ιδρύματα, αυτά μπορεί να καλυφθούν από το κεφαλαιακό μαξιλάρι που θα συγκροτηθεί υπό το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου», επισημαίνει η κ. Nouy σε επιστολή της προς ευρωβουλευτή.