Εν μέσω διαπραγματεύσεων φουντώνουν τα σενάρια για εκλογές και Αναθεώρηση του Συντάγματος

Εν μέσω διαπραγματεύσεων και του αγώνα δρόμου που δίνει η Κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου και του επερχόμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται και τα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τα τελευταία 24ωρα μοιάζει να κερδίζει έδαφος η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αμέσως μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και μέσα στον Σεπτέμβριο (20 Σεπτεμβρίου), παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ανοίξει την αυλαία της Αναθεώρησης του Συντάγματος στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές δεν γίνουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Το θέμα του εκλογικού νόμου το ανέφερε εκ νέου χθες η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Την πρώτη κρούση την είχε κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο εβδομάδες, όταν σε συζήτηση με συνεργάτες του (την οποία είχαν δημοσιοποιήσει) είχε εντάξει τις «αλλαγές στο πολιτικό σύστημα» στο τετράπτυχο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων όπου κυριαρχούσε, βεβαίως, η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία.

Χθες Τρίτη το ζήτημα επανήλθε μετά τη συνέντευξη του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Real.gr, ο οποίος κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή. Την προτροπή αυτή του κ. Λαφαζάνη σχολίασε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτηρίζοντάς την «ακατανόητη» αφού επί της ουσίας προτρέπει σε πτώση της κυβέρνησης.

Για αρκετά κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι η μοναδική λύση για την υπέρβαση της εσωστρέφειας, όπως αναφέρει και το naftemporiki. Ωστόσο άλλα στελέχη επιμένουν ότι πρέπει να προηγηθεί το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο Πρωθυπουργός να μη χρεωθεί τη διάσπαση του κόμματος. Σε αυτήν την περίπτωση οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο (8 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, έχει ήδη συγκροτηθεί «ομάδα εργασίας» από Συνταγματολόγους και κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι αναζητούν το νέο εκλογικό σύστημα. Η κατεύθυνση που τους έχει δοθεί είναι να καταργηθεί το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα (σ.σ. 50 με τον ισχύοντα νόμο Παυλόπουλου, 40 με τον προηγούμενο νόμο Σκανδαλίδη), αλλά να διασφαλιστεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης προκειμένου να αποτρέπονται οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί,  δεν πρόκειται για θέσπιση της «απλής και άδολης» αναλογικής, αλλά για ένα μοντέλο που θα μοιάζει με εκείνο της ενισχυμένης αναλογικής που είχε θεσπιστεί μετά τις συνεχείς εκλογικές περιπέτειες του 1990.

Οι ίδιοι διαβεβαιώνουν ότι, σε κάθε περίπτωση, ο νέος εκλογικός νόμος δεν θα έρθει προς ψήφιση σ’ αυτή τη Βουλή αλλά στην επόμενη, μετά τις φθινοπωρινές κάλπες(;), προκειμένου να υπάρξει εκτενής συζήτηση για την κατάληξη του μοντέλου.

Στην περίπτωση δε, που το Μαξίμου (σε συνεννόηση με τους θεσμούς) αποφασίσει να καθυστερήσει την προκήρυξη των εκλογών, τότε η κυβέρνηση θα ανοίξει θέμα Συνταγματικής Αναθεώρησης στις αρχές του φθινοπώρου, με πιο “προσιτή” ημερομηνία την 15η Σεπτέμβρη.

Αυτό σημαίνει ότι θα κηρύξει την παρούσα Βουλή Προαναθεωρητική, προκειμένου η Επιτροπή που θα συσταθεί να συζητήσει επί των αλλαγών στο Σύνταγμα -τροποποιήσεων άρθρων, απάλειψη κάποιων, προσθήκη άλλων-, με πρώτη, όπως λένε, τη ρύθμιση που οδηγεί στον νόμο περί (μη…) ευθύνης υπουργών.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αναπαράγεται και διακινείται και από τον γερμανικό Τύπο με αφορμή τις εξελίξεις στη χώρα και τις σχετικές δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών. Στο ζήτημα αναφέρεται και η Tagesspiegel του Βερολίνου, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μεταξύ κουρέματος και νέων εκλογών».