Οι κρατικές ενισχύσεις της Αθήνας στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Του Αχιλλέα Χεκίμογλου

Ανοιχτοί έλεγχοι στις ΔΕΚΟ και στις εγγυήσεις του Δημοσίου – Εκνευρισμός για την τακτική των Βρυξελλών που απαιτούν επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ενώ «παγώνουν» τις όποιες συμφωνίες.

Σε βάθος εικοσαετίας διερευνούν πια οι Βρυξέλλες πιθανές κρατικές ενισχύσεις στο σύνολο, σχεδόν, των προς αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, γεγονός που έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για κίνηση που θέτει εμπόδια στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, οι κοινοτικές αρχές έχουν ακόμη ανοιχτό τον φάκελο της εγγυοδοσίας που έχει παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ συνεχίζουν την έρευνα στον αναπτυξιακό νόμο.

Κερασάκι σε αυτόν τον «εναγκαλισμό» είναι και η αναμενόμενη σε βάθος έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ στην πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ. Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η Κομισιόν κρατάει σφιχτά την Ελλάδα, διασφαλίζοντας για λογαριασμό των δανειστών ότι δεν πρόκειται να αφήσει να συμβεί κανενός είδους «παρεκτροπή» από οτιδήποτε συμφωνηθεί σε σχέση με την πορεία της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=648624