Συμφωνία - γέφυρα, καταρχήν, μέχρι τα τέλη του μήνα ζητά η κυβέρνηση

Βοήθεια μέχρι το τέλος του μήνα για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, ουσιαστικά δηλαδή μια συμφωνία – γέφυρα με ποσό που δεν έχει διευκρινιστεί, ζητά η Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ανοίγει διάλογο για νέο πρόγραμμα βοήθειας 18 ή 24 μηνών, που θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένα μέτρα.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης:

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

4. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

Δεν διευκρινίζεται ποιο είναι το ποσό που θα απαιτηθεί για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση τις επόμενες μέρες ούτε ποια μέτρα θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσουν οι δανειστές με αυτήν την μικρή συμφωνία – γέφυρα.

Κάποιες πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ,  ανέφεραν ότι το αίτημα για βοήθεια θα είναι της τάξης των 7 δισ. ευρώ για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Παράλληλα, η συμφωνία – γέφυρα που θα μπορούσε να ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο θα «ξεκλείδωνε» την ρευστότητα από την ΕΚΤ για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα την Τετάρτη το πρωί. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο CNBC, το αίτημα θα αφορά πρόγραμμα από 18 μήνες έως 2 χρόνια.