Μαξίμου: Παραμένει η πρόταση της περασμένης εβδομάδας για δίχρονη χρηματοδότηση από ESM

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στο γιατί η ελληνική πλευρά προσήλθε χωρίς γραπτή πρόταση στο Eurogroup.

«Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής» διευκρινίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι συμπληρώνοντας: «Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν την Τρίτη  και την Τετάρτη, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».

Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup όσο και πληθώρα διαρροών και δημοσιευμάτων υποστηρίζουν ότι επί τάπητος έχει τεθεί μια πρόταση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, υπό την μορφή συμφωνίας – γέφυρας, από τον ESM προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η επείγουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και στην οικονομία της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για προώθηση μεταρρυθμίσεων νομοσχέδιο το νομοσχέδιο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, πριν το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση είχε καταθέσει πρόταση για νέα διετή συμφωνία με τον ESM, με δάνειο βάσει των όρων του Μηχανισμού για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Με την πρόταση αυτή, αποκλείει συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο αυτό πακέτο βοήθειας.

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που ζητάει η Ελλάδα φτάνει τα 29,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2017. Η συμφωνία θα συνοδεύεται από όρους. Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πρόταση συνοδεύεται από conditionality (δηλαδή λίστα μέτρων και προϋποθέσεων).