ΕΚΤ: Ο ELA δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς επαρκείς εγγυήσεις ή με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους

Η στήριξη των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς επαρκείς εγγυήσεις (collaterals) ή μέσω υπερβολικά ευνοϊκών όρων, προειδοποιεί η ΕΚΤ, σε κείμενο που εξέδωσε, μια μόλις μέρα μετά την απόφασή της να αυξήσει το κούρεμα (haircut) στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ΕΚΤ, που αν και θεωρητικώς απευθύνεται γενικώς εκτιμάται ότι αφορά κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δύναται να παράσχει έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους ή χωρίς επαρκή collaterals. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα αυξηθεί o ηθικός κίνδυνος για τις τράπεζες, προειδοποιεί η ΕΚΤ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του news247.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η λειτουργία του Ευρωσυστήματος θα μπορούσε να διαταραχθεί από τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω ELA, με υπερβολικά γενναιόδωρους ή ευνοϊκούς όρους. Ο στόχος του ELA είναι να στηρίζει φερέγγυες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας. Ο μηχανισμός ELA δεν αποτελεί εργαλείο νομισματικής πολιτικής, διαμηνύει η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, ήτοι στα 88,6 δισ. ευρώ, το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του κουρέματος (απομείωσης ή haircut) που επιβάλλει στις εγγυήσεις (collaterals) που λαμβάνει από τις ελληνικές τράπεζες, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση ρευστότητας, χωρίς, όμως, να αποκαλύπτεται ποιο είναι το ακριβές ύψος.