Η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα έφτασε - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup

Συνάντηση με τον Yπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν είχε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο νέος Έλληνας Yπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αποκαλύπτει το Politico.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον απόηχο του ηχηρού “Όχι”στο δημοψήφισμα. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

Θέμα εμπιστοσύνης και ανάγκη για ουσιαστικές και σαφείς μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα οποιασδήποτε νέας οικονομικής βοήθειας, ήταν το κεντρικό μήνυμα των υπουργών Οικονομικών προς την ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι λεφτά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

Όπως απορρέει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά την άφιξή τους στη συνεδρίαση, η αποπομπή Βαρουφάκη δεν βελτιώνει επ’ ουδενί το κλίμα καχυποψίας της Ευρώπης απέναντι στην Αθήνα, καθώς ζητούμενο δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι προτάσεις και η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη συμφωνίας. Στην πλειονότητά τους οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρούν πως δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ζητούμενο είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, οι περισσότεροι Υπουργοί Οικονομικών δεν εμφανίζονται θετικοί σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενδεικτική είναι η θέση του Υπουργού Οικονομικών της Σλοβακίας, ο οποίος χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή ενδεχόμενο «κούρεμα».

Σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος της ΕΚΤ Ilmars Rimsevics ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι «ένα άλλο νόμισμα για την Ελλάδα είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, ίσως ένα λιγότερο μέλος της Ευρωζώνης στο μέλλον». Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ  σχολίασε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε ραδιόφωνο της Λετονίας λέγοντας πως την Κυριακή η Ελλάδα ψήφισε «ΟΧΙ» σε ποσοστό 61%, αποτέλεσμα που μετέφρασε ως έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα την Κυριακή ψήφισε την έξοδό της από την Ευρωζώνη», ανέφερε με νόημα.

Νωρίτερα, το ιταλικό πρακτορείο ANSA αποκάλυπτε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ζητήσει σήμερα δάνειο 7 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία σε μία συμφωνία-γέφυρα. Με αυτά τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει τις άμεσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της (ΔΝΤ). Την ίδια στιγμή η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung παρουσιάζει την ελληνική πρόταση με την οποία πάει σήμερα σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα.