Guardian: Στο 75% η πιθανότητα Grexit κατά το think tank Teneo Intelligence

Έξοδο από την Ευρωζώνη κατά 75% προβλέπει για την Ελλάδα μετά την επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα, ο Βόλφγκανγκ Πικολί του think tank Teneo Intelligence.  Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Πικολί εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τον ELA –παρά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης- ακόμα και αν οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα. Αυτό θα ενισχύσει τις αμφιβολίες αν όλες οι εμπορικές τράπεζες της Ελλάδας θα είναι ικανές να επιβιώσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ρευστότητά τους πιθανώς να διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Στο εσωτερικό της ΕΚΤ, ενδέχεται να εξεταστεί περαιτέρω κούρεμα στα collateral που έγιναν αποδεκτά ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στον ELA, παρότι η Δευτέρα μπορεί να είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια κίνηση δεδομένης της άγνοιας για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, ο κ. Πικολί προβλέπει πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα διατηρήσουν σκληρή γραμμή, που ενδέχεται να σημαίνει πως θα ζητηθούν νέα μέτρα και περικοπές για να φτάσει η χώρα στον στόχο του πλεονάσματος.