Ντάισελμπλουμ: Αργά για παράταση, με σκληρότερους όρους το όποιο νέο πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Παρόλα αυτά, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, συμπλήρωσε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη και θα συζητήσει τις νέες προτάσεις που αποστέλλει η ελληνική κυβέρνηση. Έσπευσε, δε, να διαμηνύσει ότι οι όροι που θα προβλέπει το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι σκληρότεροι καθώς η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνηση δεν μοιάζει να έχει αλλάξει.

Από την πλευρά του ο Φιλανδός Υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε ότι το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μια συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Στουμπ ανέφερε ότι το τρίτο αίτημα, για τη χορήγηση πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα εξεταστεί χωριστά και όχι στο πλαίσιο των κατεπειγουσών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. «Το Eurogroup τελείωσε. Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Η παράταση του προγράμματος ή το κούρεμα δεν είναι δυνατό να γίνουν. Το αίτημα για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ θα εξεταστεί μέσω των κανονικών διαδικασιών», ανέφερε ο Στουμπ.