BBC vs Βαλς: Αντιφατικές εκτιμήσεις για το τι θα κάνει η ΕΚΤ

Αντιφατική είναι η εικόνα και οι εκτιμήσεις για το τι θα πράξει τελικά η ΕΚΤ όσον αφορά στην ροή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της εντείνοντας με τον τρόπο αυτό την σύγχυση και την αβεβαιότητα.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι αμφιβάλλει πολύ ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.  Κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλλω πως θα αναλάβει τις ευθύνες της». «Για να το θέσω αλλιώς, δεν νομίζω πως μπορεί να κόψει την υποστήριξη» είπε.  Ο ελληνικός λαός «πρέπει να μπορεί να αποφασίσει νηφάλια», συνέχισε ο Βαλς, τονίζοντας ότι «εάν η ψήφος είναι αρνητική, υπάρχει πραγματικό ρίσκο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη». Σε τέτοια περίπτωση, «οι Έλληνες θα υπέφεραν περισσότερο από όλους» είπε, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό δίκτυο BBC επικαλούμενο πληροφορίες που έχει ο συντάκτης του Ρόμπερτ Πρέστον υποστήριξε ότι η ΕΚΤ προσανατολίζεται στη διακοπή του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Οι ίδιες πηγές φέρονται να εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πιθανότατα άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε τραπεζική αργία τη Δευτέρα ενόψει της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι όσο μια χώρα είναι σε πρόγραμμα η ΕΚΤ μπορεί να στηρίζει το τραπεζικό της σύστημα. Το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει την Τρίτη 30 Ιουνίου το βράδυ.