Χειροποίητα πούρα made in Greece

Μια ζωή στα χωράφια, τη συγκομιδή καπνού και πίσω στο εργαστήριο. Στα ξηραντήρια, τα πιεστήρια, τη ζύμωση και τα δέματα. Το καλό χαρμάνι είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Πρωτίστως, του κλίματος. Αρώματα Κούβας και «παιχνίδια» με τη θερμοκρασία, την υγρασία, τα ένζυμα. Από μικρό παιδί στη συγκομιδή. Μετά τις σπουδές όμως, στα καλούπια, τις κόλλες, τους κόπτες και την ιεροτελεστία του «δεσίματος» πούρων, με μπίντερ και ράπερ. Ο Άρης Κωνσταντινίδης και η οικογένειά του κόλλησαν στα γρανάζια της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το 2007 και βγήκαν νικητές με τα Vamma del Sol. Τα πρώτα χειροποίητα Premium πούρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αν και προς το παρόν, μένουν Ελλάδα, στόχο έχουν να «χαρμανιάσουν» την παγκόσμια αγορά.

Μέχρι το 2007 η οικογενειακή επιχείρηση παρήγαγε μόνο καπνά. Εκείνη τη χρονιά, οι ξαφνικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. αποσυνδέουν για πρώτη φορά στα χρονικά την επιδότηση από την παραγωγή. Τι σήμαινε πρακτικά αυτό;

Ο κ. Κωνσταντινίδης εξηγεί: «Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι οι παραγωγοί θα συνέχιζαν να παίρνουν χρηματοδότηση, χωρίς να έχουν όμως την υποχρέωση να παράγουν καπνό. Η αλλαγή οδήγησε όπως ήταν φυσικό,  στη βίαιη παύση της καπνοπαραγωγής και στον αφανισμό ενός κλάδου που στην Ελλάδα αποτελούσε για πολλές δεκαετίες βασικό πυλώνα εθνικών εσόδων».

Με μία πρόχειρη ματιά στα τότε στατιστικά: Ο κλάδος απασχολούσε 245.000 άτομα, σε συνολικές θέσεις εργασίας  4,5 εκατομμυρίων στην Ελλάδα. Συνολικά δηλαδή, το 6,1% του ενεργού πληθυσμού απασχολούνταν στην παραγωγή καπνού. Ακόμη πιο απλά: Για κάθε 300.000 ευρώ ζήτησης πρωτογενούς, ακατέργαστου καπνού απασχολούνταν 850 άτομα και την ίδια στιγμή, στον τομέα της μεταποίησης μπορούσαν να απασχοληθούν άλλα 110. Η παραγωγή δε της Ελλάδας έφτανε τότε τους 125.000 τόνους ετησίως (η Κίνα παράγει σήμερα 3 εκατ. τόνους καπνά Virginia το χρόνο).

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/xeiropoihta_poura_made_in_greece.3114509.html