Δάκρυα συγκίνησης για τους πρώτους εργαζόμενους στο νέο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη

του Keiko Morris

 

Ο Louis Medina, φύλακας ασφαλείας στο One World Trade Center, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του καθώς σκεφτόταν τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, την πρώτη μέρα εργασίας στον καινούργιο ουρανοξύστη για τους 175 εργαζομένους του εκδοτικού γίγαντα Conde Nast.

Πριν τον πλημμυρίσουν τα δάκρυα, ο κύριος Medina είπε πως “Ακόμα και σε 10 χρόνια από τώρα, ο γιος ή η κόρη μου θα με ρωτάνε και θα τους λέω ‘Ναι, ήμουν εκεί όταν άνοιξε αυτό το κτίριο και η δουλειά μου ήταν να το προστατεύω’. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος της Ιστορίας, ακόμα και αν ο ρόλος είναι μικρός”.

Το πάθος του κύριου Medina αντιπροσωπεύει μόνο ένα κομμάτι από το στρώμα των νοημάτων που περιβάλουν την επανεκκίνηση της εργασιακής καθημερινότητας στο σημείο όπου περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Για τους περισσότερους πάλι, το ορόσημο της Δευτέρας με το άνοιγμα του καινούργιου Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη,  είναι στο μεγαλύτερο βαθμό οικονομικό, απόδειξη της συνεχόμενης αναγέννησης του κάτω Μανχάταν (lower Manhattan). Για το Conde Nast συγκεκριμένα, η μετακίνηση από την Times Square στο One World Trade Center, συμβολίζει ένα εταιρικό άλμα προς το ψηφιακό μέλλον για την εταιρεία που παράγει το New Yorker, το Vogue και το Vanity Fair.

 

Επιμέλεια: Ρωμανός Γεωργίου

Πηγή: online.wsj.com