Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Πάολο Νογκουέρα Μπατίστα, μιλώντας στην ιστοσελίδα rt.com, αναφέρει πως “το απολογιστικό έργο του ΔΝΤ ως οργανισμού, είναι ανάμεικτο. Για παράδειγμα το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα και την Ουκρανία, ήταν μια αποτυχία”.
Παράλληλα, στο περιθώριο του συνεδρίου «19th Economic Forum» στην Αγία Πετρούπολη, επισήμανε πως «χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αποτελούν αντίθετο παράδειγμα, επειδή κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την κρίση ακόμη και νωρίτερα από το πρόγραμμα» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν περιπτώσεις πολύ δύσκολες, και που απέτυχε το σχέδιο.
Η Ελλάδα είναι μία από αυτές και η Ουκρανία μία άλλη. Στην Ουκρανία δοκιμάστηκαν τρία αποτυχημένα προγράμματα – το 2008, το 2010, και το 2014.Τώρα το ΔΝΤ εφαρμόζει κι ένα τέταρτο.Οι Έλληνες φάνηκαν μάλλον υπομονετικοί, καθώς χρειάστηκε στην Αθήνα αρκετός χρόνος, -σχεδόν πέντε χρόνια- για να καταψηφίσει τα κόμματα εκείνα που χειρίσθηκαν την κρίση κατά τρόπο εξαιρετικά επιβλαβή για τη χώρα», συνέχισε ο κ. Μπατίστα.
«Οι Έλληνες υπέφεραν πολλά από λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν όχι μόνο από το ΔΝΤ, αλλά από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και τις Ευρωπαϊκές Αρχές, αποφάσεις που οδήγησαν την Ελλάδα σε σοβαρό αδιέξοδο.Το ζήτημα να δανείζεις κάποια χώρα που δεν πληρώνει το χρέος της είναι κάτι πολύπλοκο, επειδή η συνεργασία με το ΔΝΤ βασίζεται στην καλή πίστη. Είναι όμως κάτι που συχνά συμβαίνει, επειδή πάντοτε δεν ακολουθούνται οι κανονισμοί.Υπάρχει πάντοτε και το παράθυρο της πολιτικής παρέμβασης από τους ισχυρούς», τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής.
Υποστήριξε ακόμη πως «το ΔΝΤ θα πρέπει να υιοθετήσει δομικές αλλαγές που συμβαίνουν διεθνώς και να κάνει μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στον τρόπο που γίνονται οι ψηφοφορίες για τις αποφάσεις. Το Ταμείο αναπτύσσεται πολύ αργά σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία. Διαθέτει ξεπερασμένη γραφειοκρατία 70 χρόνων.Αλλά θα είναι άδικο να περιμένεις αποφασιστικές κινήσεις από εκείνη την γηραιά κυρία στην Ουάσιγκτον», κατέληξε ο Εκτελεστικός Διευθυντής.
Οι δηλώσεις του: