Ασφαλιστικό: Μέχρι και 6 έτη θα μπορούν να εξαγοράσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Έως και έξι έτη άδειας άνευ αποδοχών θα μπορούν πλέον να εξαγοράζουν προκειμένου να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο και να βγουν στην σύνταξη υπάλληλοι του Δημοσίου, βάσει του νέου, «μίνι» ασφαλιστικού που κατέθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για άδεια άνευ αποδοχών που ο υπάλληλος πήρε για οποιονδήποτε λόγο, καθορίζονται όμως συγκεκριμένα όρια, αναλόγως της χρήσης της άδειας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

-Ένας μήνας ανά έτος εφόσον η άδεια δόθηκε για υπηρεσιακές ανάγκες
-Έως δύο έτη για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους
-Έως έξι έτη για υπαλλήλους που επισκέπτονται το εξωτερικό λόγω απασχόλησής τους ή απασχόλησης του συζύγου τους σε υπηρεσία του Δημοσίου που εδρεύει σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε.
-Έως δύο έτη για ανατροφή παιδιού

Οι χρόνοι αυτοί δεν θεωρούνταν συντάξιμοι και με το νέο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να τους αναγνωρίσουν καταβάλλοντας οι ίδιοι τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε και για προσαύξηση της σύνταξής τους, στην περίπτωση που έχουν ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα.

Με τη διάταξη αυτή, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, διευκολύνεται η έξοδος χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. 58 ή 59 ετών) αλλά δεν έχουν συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο εξόδου, δηλαδή τα 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που συμπλήρωσε 25 έτη το 2010 και σήμερα έχει 30 έτη, σε ηλικία 58 ετών δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη αν δεν έχει συνολική υπηρεσία 35 ετών. Ο νόμος δεν του επέτρεπε μέχρι τώρα να συμπληρώσει τα 35 χρόνια αναγνωρίζοντας πλασματικά έτη. Με τις διατάξεις όμως που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε διάστημα που απουσίασε με άδεια άνευ αποδοχών από το Δημόσιο ώστε να συμπληρώσει 35ετία και να αποχωρήσει με σύνταξη άμεσα!

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει αναγνώριση του εξαμήνου πτητικής ενέργειας ή ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα ή καταδυτικών εξαμήνων, σε στελέχη της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, νέα νομοθετική ρύθμιση του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, προβλέπει σύνταξη 360 ευρώ για 18 μήνες, για όσους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ έως 25.000 ευρώ, που είναι το νέο όριο συμψηφισμού. Το υπόλοιπο ποσό θα συμψηφίζεται με την οφειλή σε 60 μήνες, ενώ επίσης προβλέπεται ότι όσοι έχουν χρέη έως 50.000 ευρώ, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός διμήνου από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, ώστε να εξασφαλίσουν συμψηφισμό της οφειλής.