Νέα μεγάλη «ένεση» ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Στα 84,1 δισεκατομμύρια ευρώ αυξάνεται το όριο δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη, το απόγευμα για νέα αύξηση κατά 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ του ορίου.

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA προφανώς σχετίζεται με τις αυξημένες εκροές καταθέσεων που σημειώνονται τις τελευταίες τρεις ημέρες λόγω κυρίως των νέων εμπλοκών που εμφανίστηκαν στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-πιστωτών απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας παρά την ασφυκτική πίεση του χρόνου.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση του ELA αποδεικνύει ότι ο Mάριο Ντράγκι είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο πριν «εγκαταλείψει» το τραπεζικό σύστημα την Ελλάδα και υπενθυμίζουν ότι εξαρχής είχε διατυπωθεί η άποψη ότι όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ο Ντράγκι δεν θα είναι αυτός που θα τορπιλίσει τη διαδικασία.

Η απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση της ροής χρηματοδότησης έρχεται λίγες ώρες πριν το Eurogroup που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη εν όψει του οποίου διαφαίνεται νέα κινητικότητα στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε αύξηση-μαμούθ του ορίου κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο, οπότε και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ.