ΔΝΤ: Δεν ζητήσαμε ποτέ από τους Έλληνες μείωση συντάξεων

Σε δυσάρεστη εμπειρία για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εξελιχθεί η πενταετής συμμετοχή του στα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε άρθρο του του Reuter,s που μελετά την εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση αλλά και το μέλλον αυτής της συμμετοχής, καθώς το Ταμείο έχει δανείσει στην Αθήνα τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε πιστωτή, αφού έχει συνεισφέρει περί το 1/3 των 240 δισ. ευρώ του συνολικού πακέτου.

“Αυτό που κάνει είναι να κάθεται άβολα στη θέση του επιβάτη στο όχημα της ελληνικής διάσωσης. Ουσιαστικά, η Ουάσινγκτον ποτέ δεν είχε τον έλεγχο του προγράμματος. Τώρα η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ, κατά τα πρότυπα της Ζιμπάμπουε και της Αργεντινής, καθώς η Αθήνα ανέβαλε την καταβολή των 300 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως η πληρωμή θα γίνει σε μια δόση στα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Οι επικριτές του ΔΝΤ λένε πως όλες αυτές οι παλινωδίες έχουν βλάψει την αξιοπιστία του, καθώς έχει εμπλακεί στην πολιτική, ενώ θα έπρεπε να επιμένει στη διαγραφή χρέους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο ” σημειώνει σε άρθρο του το Reuters.

Ο Ousmene Mandeng , πρώην μέλος του ΔΝΤ και τώρα σύμβουλος οικονομικών, αναφέρει: «Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί τα ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών του. Το ενδιαφέρον του ΔΝΤ δεν είναι κατ’ ανάγκην ευθυγραμμισμένο με αυτά της Ε.Ε. και της ΕΚΤ».

Ήδη, από το 2013, το ΔΝΤ είχε κάνει την αυτοκριτική του για το πώς χειρίστηκαν οι εμπλεκόμενοι το ζήτημα της Ελλάδας. Τότε, το Ταμείο είχε επισημάνει το λάθος να μην επιμείνει το 2010 σε κούρεμα του χρέους προς τους ιδιώτες. Αντ’ αυτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβήθηκαν την κατάρρευση της Lehman Brothers και ήθελαν να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες από τις απώλειες. Τώρα, η Lagarde είναι και πάλι αυτή που μιλάει ανοιχτά για διαγραφή χρέους και ζητάει από την Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο που βρίσκει σε τοίχο – τη γερμανική αντίδραση.

Όπως αναφέρει το Reuters, πίσω από τις κλειστές πόρτες οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει αν δεν πάει σε τρίτο πακέτο στήριξης και δεν γίνει διαγραφή του χρέους της. Επιπλέον, ζητάει στο ακέραιο τα χρήματα που έχει δώσει και δεν επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια προς την Ελλάδα. Και πάλι, όμως, το Βερολίνο αντιδρά.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ δέχεται το τελευταίο διάστημα σφοδρή επίθεση από την ελληνική κυβέρνηση για τον ρόλο που διαδραματίζει στις διαπραγματεύσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, Έλληνες Υπουργοί τα “ρίχνουν”στο ΔΝΤ με αφορμή τις απαιτήσεις για περικοπή των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους και την άρνησή του για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ, υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν στο Reuters ότι το Ταμείο ποτέ δεν ζήτησε από την Ελλάδα να περικόψει τις συντάξεις. Παρά το γεγονός ότι ζητούν από την Ελλάδα να μην δαπανάει περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει και ότι πρέπει να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

“Το πώς θα το καταφέρουν οι Έλληνες είναι ένας στόχος που βρίσκεται στα χέρια τους. Το Ταμείο το μόνο που τους λέει είναι πως αν δεν θέλετε να κάνετε αποταμίευση με αυτό τον τρόπο, πρέπει να βρείτε έναν άλλο”, σημειώνει πηγή του ΔΝΤ. Το Ταμείο προτιμά να θεωρεί τον εαυτό του ως ομολογητή της αλήθειας και να κάνει μια αντικειμενική αποτίμηση της ικανότητας της χώρας να κάνει το χρέος της βιώσιμο με βάση οικονομικά κριτήρια, όπως επιτόκια και λήξεις δανείων, ανάπτυξη, παραγωγικότητα και δημοσιονομική ισορροπία. Πηγές του ΔΝΤ με γνώση των γεγονότων αναφέρουν πως το ΔΝΤ θα ήθελε πολύ να βγει από το ελληνικό πρόγραμμα οριστικά και διαπαντός, οι Ευρωπαίοι όμως δεν μπορούν να το αφήσουν απέξω.