Ρώσοι αναλυτές: "Μουμιοποίηση" της ελληνικής οικονομίας

Οι επιπτώσεις που θα έχει κάθε πιθανή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών απασχολούν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση που δημοσιεύει ένα από τα εγκυρότερα οικονομικά portal της χώρας, το rbc.ru, σύμφωνα με την οποία, το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας θα λυθεί, αλλά με έναν τρόπο που θα παραπέμπει στη διαδικασία μουμιοποίησης στην αρχαία Αίγυπτο: Αφαίρεση εγκεφάλου, επίδεσμοι σε όλο το σώμα και αποθήκευση. “Ετσι μπορεί να αποσβεστεί μέρος του χρέους, σε αντάλλαγμα ένα μέρος της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας (σσ. της Ελλάδας). Θα ήταν μια εξαιρετική λύση για τις μεγάλες χώρες της ΕΕ”.

Ο αναλυτής του rbc σημειώνει, ότι σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, οι επενδυτές θα ξεκινήσουν το ξεπούλημα των μετοχών και των χρηματιστικών εργαλείων των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε αυτή την εξέλιξη πρέπει να αναμένεται προσφυγή στο δολάριο, τόσο από τα περιφερειακά νομίσματα όσο και από το ευρώ.

Για την Ελλάδα η χρεοκοπία θα σημάνει, στην καλύτερη περίπτωση, τη χρονική μετάθεση αποπληρωμής του χρέους, γεγονός που θα σημάνει νέα αναδιάρθρωση αλλά και νέο δανεισμό. Με τη σειρά του αυτό θα σημάνει συνέχιση της οικονομικής πτώσης και τη μείωση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων. Αυτό θα έχει αρνητική απήχηση όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και στην ΕΕ συνολικά.

“Η πλέον αρνητική εκδοχή, η οποία πάντως αναλύεται από τους ειδικούς, είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η επιστροφή στη δραχμή και η προσαρμογή του χρέους σε αυτήν. Αυτό μακράν δεν σημαίνει λύση του προβλήματος χρέους της χώρας, αλλά αντίθετα θα επιδεινώσει την κατάσταση της ευρωζώνης και του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ, η οποία θα κληθεί να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους ως “ανεπίδεκτου εισπράξεως”. Σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο των Ελλήνων θα πέσει στα αλβανικά δεδομένα και ο πληθωρισμός θα εκπλήξει ακόμη και τους Ρώσους” υπογραμμίζει ο αναλυτής.