Στον αγωγό “Turkish Stream” θέλουν τώρα να συμμετάσχουν, έστω “δειλά”, οι Βούλγαροι, οι οποίοι, υπενθυμίζεται, έκαναν πρώτοι “πίσω” από το προηγούμενο σχέδιο του “South Stream” υπαναχωρώντας στις πιέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Τώρα όμως, “μια πιθανή σύνδεση της Βουλγαρίας με τον Turkish Stream, δεν θα έρχεται σε αντίθεση με την ενωσιακή νομοθεσία” εκτιμά ο επικεφαλής της επιτροπής Ενέργειας της βουλγαρικής βουλής, Ντέλιαν Ντόμπρεφ, μιλώντας στη βουλγαρική τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να επιλεχθεί μια μορφή σύνδεσης που δεν θα “απειλεί” την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα είπε ότι η κοινοπραξία της γαλλικής εταιρείας Total, της αυστριακή OMW και της ισπανικής Repsol θα ξεκινούσε το το Φεβρουάριο του 2016 την πρώτη γεώτρηση στην περιοχή “Han Asparuh”, αλλά το σχέδιο αναβλήθηκε για σχεδόν ένα χρόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.
Θυμίζουμε ότι ο “Turkish Stream” αποτελεί κοινό ρωσικο-τουρκικό σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή αγωγού μέχρι τα ελληνικά σύνορα και από εκεί τη διανομή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η μεταφορική δυνατότητα του αγωγού υπολογίζεται σε 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο εκ των οποίων στα ελληνικά σύνορα θα φτάνουν προς διανομή τα 47 δισ. κ.μ.
Τη συμμετοχή στο έργο συζητούν μέχρι στιγμή η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Ουγγαρία.