Banksters

Πρόστιμο ύψους 5,6 δισ. δολαρίων επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου: JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays και Royal Bank of Scotland. Η κατηγορία; Ότι χειραγώγησαν τις ισοτιμίες συναλλάγματος προς όφελός τους.

Οι τέσσερις τράπεζες αυτές παραδέχθηκαν την ενοχή τους, ενώ άλλες δύο -η Bank of America και ηUBS– θα πληρώσουν μεν πρόστιμο, αλλά δεν βρέθηκαν αντιμέτωπες με ποινική δίωξη (αν και η UBS παραδέχθηκε ξεχωριστά την ενοχή της για χειραγώγηση του LIBOR). Το ποσό ακούγεται τεράστιο, πόσο μεγάλο είναι όμως σε σχέση με τα μεγέθη των τραπεζών στις οποίες επιβλήθηκε;

Οι Financial Times παραθέτουν σε έναν πολύ ενδιαφέροντα πίνακα τα συνολικά πρόστιμα τα οποία έχουν κληθεί να πληρώσουν οι τράπεζες αυτές τα τελευταία χρόνια, ως ποσοστό του τζίρου τους, της κεφαλαιοποίησής τους και του CET1 – ρίξτε μια ματιά γιατί δίνει μια χρήσιμη αίσθηση των σχετικών μεγεθών. Στους New York Times πάντως διαβάζουμε ότι για τις τράπεζες η όλη ιστορία είναι πιο εξευτελιστική παρά πρακτικά ζημιογόνα, “life as a felon is likely to carry more symbolic shame than practical problems”.

Όσον αφορά τώρα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση αυτή της δικαιοσύνης στο ευρύτερο ρυθμιστικό περιβάλλον που διέπει την αγορά forex, αυτές θα φανούν (αν φανούν) πιο μακροπρόθεσμα.