Μειώνονται οι Ρώσοι τουρίστες στην Ευρώπη

Μεγάλη μείωση κατά 30% καταγράφει η εισροή Ρώσων τουριστών στην Ευρώπη από την αρχή της χρονιάς, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της European travel commission. Μόνο δύο προορισμοί “διασώζονται” από τη μείωση: Μαυροβούνιο και Ρουμανία. Η ΕΤC εκτιμά ότι αυτή η μείωση σχετίζεται με τη γενικότερη οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση.

Η παραπάνω εκτίμηση δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα αφού φαίνεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί έμμεσα τον τουρισμό ως “αντιμέτρο” κατά των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για φέτος το κράτος απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα των δημόσιων υπαλλήλων, ενώ, ταυτόχρονα, επιδιώκεται με κάθε μέσο η οικονομική – και μέσω του τουρισμού – στήριξη της Κριμαίας, παραδοσιακού τουριστικού θέρετρου της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο επανήλθε στην κυριαρχία της Ρωσίας μετά το περσινό δημοψήφισμα.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων στο κατά πόσο αυτή η μείωση θα έχει επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αυτό διότι η Ρωσία παραμένει μία από τις βασικές “πηγές” τουριστών για πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ρωσικό οργανισμό τουρισμού, το 2014 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 1,016 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που τη φέρνει στην τρίτη θέση, μετά την Τουρκία και την Αίγυπτο, μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών των Ρώσων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό συνέβη τη στιγμή που το 2014 κατέγραψε μείωση ρωσικού τουριστικού κύματος στην Ευρώπη κατά 14%.

Το σίγουρο είναι ότι τα ρωσικά ΜΜΕ αναμεταδίδουν τις συζητήσεις στην Ελλάδα περί αύξησης του ΦΠΑ που θα πλήξει τον τουριστικό τομέα και συναφείς κλάδους.

Προς το παρόν, από τη φετινή μείωση των Ρώσων τουριστών περισσότερο πλήττονται προορισμοί όπως το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Παρίσι και η Πράγα.