Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει κοστίσει μέχρι στιγμής η διάσωση της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει επηρεαστεί από το κόστος μέχρι στιγμής, καθώς τα χρήματα προήλθαν από τη γερμανική, κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, υπογραμμίζει η FAZ. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αποπληρωμή των χρημάτων που έχει δώσει το Βερολίνο στην Αθήνα ξεκινά το 2020, ενώ για ένα μέρος του χρέους η αποπληρωμή ξεκινά το 2023.
Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση στάσης πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας; Κάτι τέτοιο θα κοστίσει ακριβά στη Γερμανία, εκτιμά η εφημερίδα. Από τα σχεδόν 142 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα μέσω του ΕΤΧΣ, το 27% ανήκει στη Γερμανία. Επίσης από τα διμερή δάνεια που έλαβε η Αθήνα από τις χώρες της Ε.Ε., συνολικού ύψους άνω των 52,9 δισ. ευρώ, περίπου το ένα τέταρτο προήλθαν από το γερμανικό κράτος. Σε αυτά προστίθενται τα 35,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Συνολικά, η Γερμανία έχει συνεισφέρει στη διάσωση της Ελλάδας περίπου 65 δισ. ευρώ, εκτιμά η FAZ και προσθέτει πως, αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, αυτό θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στους πιστωτές της. Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ εκτιμά ότι το κόστος για τη Γερμανία θα είναι 40-50 δισ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα κόστος το οποίο μπορεί να αντέξει η Γερμανία.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν είναι πεπεισμένος ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφευχθεί. «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Τα χρήματα δεν θα επιστραφούν, μπορούμε να τα ξεγράψουμε», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. «Η Γερμανία θα έχει απώλειες έως 85 δισ. ευρώ. Αν συνεχίσουμε να δίνουμε το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο», τονίζει.