Πρεμιέρα με θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς και ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών, απασχόλησαν την πρώτη ημέρα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνεδριάζει  από τις 27 μέχρι τις 30 Απριλίου στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα κοινοτική οδηγία, που υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, οι χώρες της ΕΕ θα υποχρεωθούν να μειώσουν τη χρήση πλαστικών σακουλών σταδιακά από το 2018 και μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του θέματος Margrete Auken, «Αυτή η νομοθεσία θα έχει οφέλη για όλους. Μιλάμε για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς δισεκατομμύρια σακούλες καταλήγουν ως μη επεξεργασμένα απόβλητα καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον».

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία δίνει στα κράτη μέλη της ΕΕ δύο επιλογές

– Είτε να λάβουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν, ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα ξεπερνά τις 90 σακούλες ανά πολίτη, μέχρι το τέλος του 2019 και τις 40 μέχρι το 2025.

– Είτε εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι από το τέλος του 2018 οι πλαστικές σακούλες, δεν θα χορηγούνται στους καταναλωτές δωρεάν.

Σε ότι αφορά τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες πλοίων που χρησιμοποιούν τα λιμάνια της ΕΕ, να αναφέρουν σε ετήσια βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των πλοίων τους.

Από τον κανονισμό εξαιρούνται, τα αλιευτικά σκάφη, τα πολεμικά πλοία, τα σκάφη χωρίς μηχανή, καθώς και τα πλοία που ανήκουν σε δημόσιες αρχές.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η διεθνής ναυτιλία ήταν το μόνο μέσο μεταφοράς που δεν είχε περιληφθεί στα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου από την ΕΕ μέχρι τώρα.

Τέλος σε ότι αφορά την κοινωνική προστασία των ευρωπαίων πολιτών το Κοινοβούλιο ψήφισε την υποχρεωτική εγκατάσταση του αυτόματου συστήματος κλίσεως έκτακτης ανάγκης σε όλα τα νέα ΙΧ αυτοκίνητα καθώς και στα ελαφρά φορτηγά.

Το ecall όπως ονομάζεται το νέο σύστημα θα ειδοποιεί άμεσα και αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 31 Μαρτίου του 2018.

Το ecall αναμένεται να μειώσει κατά 10% τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Όσων αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων που θα συγκεντρώνουν τα κέντρα έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να παρέχονται σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου.