Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Gazprom

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί ακόμα και σήμερα η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας αφήνουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση του Π. Λαφαζάνη με το αφεντικό της Gazprom Α. Μίλερ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα, συμφωνήθηκε να συσταθεί η ομάδα εργασίας που θα διαμορφώσει τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει το σχέδιο, καθώς επίσης να συσταθεί ένας οδικός χάρτης με τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει κάθε μια από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο του έργου, μαζί και με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

miler-lafazanis2

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δηλώσεις από τον κ. Π. Λαφαζάνη και τον κ. Α. Μίλερ δεν έγιναν και δεν αποκλείεται να γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της συνάντησης που θα έχει ο επικεφαλής της Gazprom με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

miler-lafazanis

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο νέος αγωγός θα αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας.  Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης μεταβαίνει αύριο στη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την προώθηση του λεγόμενου «κάθετου» αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.