'Ο κόσμος της μόδας του Jean Paul Gaultier'

Μετά το Μόντρεαλ, τη Μελβούρνη, τη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο,η έκθεση “The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk” επιστρέφει εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, στην γενέτειρά του, το Παρίσι. Μέσα στα 4 χρόνια της παγκόσμιας περιοδείας της την έχουν επισκεφθεί πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι .

Οι επισκέπτες του Grand Palais, θα μπορούν να θαυμάσουν τα έργα του μεγάλου μόδιστρου στη δέκατη στάση της αναδρομικής του έκθεσης που ταξιδεύει τον θεατή από το «πεζοδρόμιο στην πασαρέλα» με τη χρήση των πολυμέσων. Η έκθεση θα παραμείνει στο Παρίσι για 4 ολόκληρους μήνες.

1

Οι έξι θεματικές ενότητες (The Odyssey of Jean Paul Gaultier, The Boudoir, Skin Deep, The Urban Jungle, Punk Cancan και Metropolis), που καθεμιά τους εκφράζει μια διαφορετική πλευρά του δημιουργού, περιλαμβάνουν συνολικά 175 ρούχα υψηλής ραπτικής και pret-a-porter, σχεδιασμένα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα, αρχικά σχέδια, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα και βιντεοκλίπ για τις συνεργασίες του με χορογράφους, σκηνοθέτες και μουσικούς. Ανάμεσα στις δημιουργίες που μπορεί κανείς να θαυμάσει στο Grand Palais βρίσκεται ο κορσές που φόρεσε η Μαντόνα αλλά και το φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε η νικήτρια της Eurovision του 2014 Κοντσίτα Βουρστ, και άλλα εμβληματικά ρούχα του, όπως η διάσημη μαρινιέρα του και οι εμπνευσμένες από την πανκ κουλτούρα δημιουργίες του.

2

«Για μένα δεν είναι μια ρετροσπεκτίβα, αλλά ακόμα μια δημιουργία» λέει ο Ζαν Πολ Γκοτιέ για την έκθεση που διατρέχει όλη την καριέρα του στον χώρο της μόδας. «Προσπάθησα να εμφανίσω όλα τα θέματα που με έχουν απασχολήσει, τα θέματα που είναι για μένα σημαντικά, το τατουάζ, το πίρσινγκ, η ισχυρή γυναίκα, τα ζητήματα φύλου, η σέξι γυναίκα, οι εθνότητες, οι διαφορετικές εθνικότητες. Και προσπάθησα όλα να τα βάλω μαζί», εξηγεί ο διάσημος μόδιστρος που πέρυσι αποσύρθηκε από τον σχεδιασμό ρούχων pret-a-porter, για να αφιερωθεί πλήρως στην υψηλή ραπτική.

«Ήμουν πολύ τυχερός που έκανα, ότι έκανα σε μια εποχή που μπορούσα να φτάσω και να ξεπεράσω ελεύθερα τα όριά μου. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σήμερα κάθε δημιουργία πρέπει να περάσει από πολλά φίλτρα. Και εγώ είμαι πολύ γέρος για να κάνω αυτό που μου ζητάνε» έλεγε πριν από λίγο καιρό ο 63χρονος Γκοτιέ.