Η «βασίλισσα των prints» που φοράει μαύρα

Ο λόγος γίνεται για την Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου η οποία διαπρέπει σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η αγαπημένη σχεδιάστρια μόδας των σταρ κερδίζει τα βραβεία και τις διακρίσεις το ένα μετά το άλλο. Μην ξεχνάμε το πιο πρόσφατο βραβείο του Fashion Fund που διοργανώνεται κάθε χρονιά από το περιοδικό Vogue και το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας. Πρόκειται για το πολυπόθητο βραβείο που προσφέρει στους σχεδιαστές ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα καθοδήγησης για 12 μήνες καθώς και 200.000 λίρες για να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την επιχείρηση τους περαιτέρω.

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο η βράβευσή της με το «Red Carpet Designer» στα «ELLE Style Awards 2015».

«Το Βραβείο αυτό της βρετανικής Vogue δίνει την ευκαιρία σε νέους σχεδιαστές να αναπτύξουν τη δουλειά τους σε δημιουργικό, αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο. Τα χρήματα που πήρα θα διατεθούν για την πρόσληψη στελεχών και για τη δημιουργία του πρώτου καταστήματός μας, το οποίο θα ανοίξουμε στο Λονδίνο», λέει η Μαίρη Κατράντζου στο «Έθνος της Κυριακής».

assets_LARGE_t_420_54488465_type12128

Η 32χρονη πρώην  φοιτήτρια αρχιτεκτονικής, χωρίς καμία εμπειρία στον χώρο της μόδας, κατάφερε να γίνει η βασίλισσα των prints και να κερδίσει με το ταλέντο της τους σταρ του κόσμου.

Ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design στην Αμερική. Ωστόσο, αποφάσισε να αφήσει την Αμερική για το Λονδίνο, επειδή εκεί σπούδαζε ο φίλος της. Κόντρα στις επιθυμίες του πατέρα της, η Μαίρη πήγε στον Λονδίνο όπου παρακολούθησε σχέδιο υφάσματος στο Central Saint Martin’s. Κάπως έτσι συνειδητοποίησε τη μεγάλη αγάπη της για τη μόδα.

Στην επίδειξη μόδας των αποφοίτων του Central Saint Martins το 2008, εντυπωσίασε τόσο τους συναδέλφους της όσο και τους αγοραστές. Από τότε κάθε δουλειά της συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει λάβει σπουδαίες κριτικές ακόμα και από τη Βίβλο της μόδας, τη Γαλλική Vogue.

1

Η Μαίρη Κατράντζου εφάρμοσε μια καινοτομία, παρουσιάζοντας ρούχα με έντονα χρωματιστά prints σε ολόκληρη την επιφάνειά τους.

«Όταν ξεκίνησα, τα prints στον χώρο της μόδας ήταν συγκεκριμένα. Οι άνθρωποι φορούσαν floral ή γεωμετρικά σχήματα, αλλά δεν συνήθιζαν να «φορούν» ένα μπουκάλι άρωμα, για παράδειγμα» αναφέρει η ίδια σε παλιότερη συνέντευξη.

Ακολούθησαν τα θετικά σχόλια της, της κριτικού μόδας της αμερικανικής Vogue, Σάρα Μόουερ η οποία έγραψε διθυραμβικές κριτικές, ενώ χαρακτηριστικό ήταν  το σχόλιο Βρετανού δημοσιογράφου που εύστοχα παρατήρησε ότι «η συλλογή της παντρεύει τον Τζεφ Κουνς ( διάσημος καλλιτέχνης) και την Τζάκι Ωνάση».

«Οι σπουδές στην αρχιτεκτονική και το ότι ήμουν δυνατή στη χρήση του χρώματος με βοήθησαν αρκετά. Τα prints αποτέλεσαν το έναυσμα για την επιτυχία. Η τολμηρή θεματολογία τους και το γεγονός ότι τα σχεδίαζα μόνη μου ήταν σημαντικά στοιχεία. Ήμουν τυχερή, γιατί η ανάπτυξη της τεχνολογίας μού έδωσε δυνατότητες να κάνω διαφορετικά πράγματα και να εκμεταλλευτώ τα ψηφιακά prints. Αυτή ήταν η καινοτομία μου, η οποία πήγαινε αντίθετα με το ρεύμα της εποχής, αφού η μόδα τότε ήταν ο μινιμαλισμός και κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα φορούσε ένα μπουκάλι αρώματος...», αναφέρει στο ‘Έθνος της Κυριακής‘.

Η πορεία της έκτοτε είναι κάθετα ανοδική, έχοντας δημιουργήσει από το μηδέν ένα αναγνωρισμένο όνομα στον χώρο της μόδας και η ταλαντούχα Μαίρη δεν σταματά εδώ…

assets_LARGE_t_420_54488466_type12128

 

Ο γερμανικός αθλητικός κολοσσός Adidas, η φίρμα μπουφάν Moncler, η γαλλική εταιρεία με τσάντες Longchamp αλλά και τα βρετανικά καταστήματα Topshop έχουν συνεργαστεί μαζί της για τη δημιουργία ειδικών συλλογών και προϊόντων, ενώ δημιουργίες της φορούν από την Κίρα Νάιτλι, τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, τη Νικόλ Κίντμαν, την Μπιγιονσέ και τη Ριάνα μέχρι και την πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.

assets_LARGE_t_420_54488467_type12128

Η ίδια φοράει (σχεδόν) πάντα μαύρα . Η «βασίλισσα» των prints, δεν φοράει χρώματα, προτιμά το μαύρο και δεν θέλει να ξεχωρίζει.

“Όταν εργάζεσαι με πολύ χρώμα, υποσυνείδητα θέλεις να αποσπάσεις τον εαυτό σου από αυτό,” λέει η 32χρονη σχεδιάστρια. «Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι ιδιοκτήτες γκαλερί φορούν συνήθως μαύρα επειδή δεν θέλουν να ανταγωνιστούν τα έργα τέχνης τους», έχει δηλώσει στο παρελθόν. 

Σήμερα ζει με τον Μάριο Πολίτη, ο οποίος είναι λέκτορας νευρολογίας, σε ένα μίνιμαλ σπίτι στο Λονδίνο. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο Μάριος φέρνει μια αίσθηση γείωσης με τον φανταστικό κόσμο της Μαίρης. Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα της είναι η εργασιομανία της, ο ενθουσιασμός της, ο δυναμισμός της και το χαμόγελό της.