Φέρτε τσιγάρα, ακόμα και εάν δεν καπνίζετε: Οι 8 συμβουλές ενός πολύπειρου ταξιδιώτη

Ο 29χρονος Trey Yingst είναι εδώ και πέντε χρόνια ανταποκριτής του Fox News στην Ιερουσαλήμ και στο διάστημα αυτό έχει καλύψει γεγονότα από την Λωρίδα της Γάζας έως την πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο υπολογίζει ότι έχει καλύψει 70.000 μίλια ταξιδεύοντας αεροπορικώς, οδικώς και με τρένο, καθώς πέρασε το μισό έτος στη Ουκρανία. «Είναι μια μεγάλη χώρα και τις περισσότερες φορές πετάμε ως τη Βαρσοβία, από όπου περνάμε τα σύνορα με την Ουκρανία και μετά ταξιδεύουμε οδικώς για επτά ώρες ως το Κίεβο», λέει ο Yingst στο Bloomberg.

Έμπειρος ταξιδιώτης ο ίδιος, μοιράζεται με το Bloomberg τις καλύτερες συμβουλές στις οποίες έχει καταλήξει έπειτα από όσα έχει ζήσει στον δρόμο.

– Κάντε αίτηση για δεύτερο διαβατήριο. 
Όπως λέει ο Yingst, ο οποίος είναι Αμερικανός υπήκοος, αυτό επιτρέπεται στις ΗΠΑ. Το δεύτερο διαβατήριο του είναι χρήσιμο συχνά. Το χρησιμοποιεί σε χώρες όπως ο Λίβανος, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίες δεν έχουν φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ, για να μην δείχνει ότι έχει βίζα για να εργάζεται στο Τελ Αβίβ. Επίσης, το δεύτερο διαβατήριο του δίνει ευελιξία, όπως τότε που χρειάστηκε να το στείλει στο γραφείο του Fox News στο Λονδίνο για να πάρει βίζα για το Αφγανιστάν, κατά την πτώση της Καμπούλ.

– Εμπνεύστε στα παιδιά σας την αγάπη για τα ταξίδια με βιβλία. 
Ο ίδιος ταξίδευε αρκετά όταν μεγάλωνε, καθώς η οικογένειά του πίστευε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μορφώσει τα παιδιά ήταν μέσω των ταξιδιών. Οι γονείς του συνήθιζαν να παραγγέλνουν για εκείνον και τη δίδυμη αδερφή του τα βιβλία δραστηριοτήτων της σειράς Highlights Top Secret Adventures. Εκείνος αγαπούσε το βιβλίο για την Αίγυπτο και έτσι, όταν έγινε 16 χρόνων, η οικογένεια ταξίδεψε εκεί. Μέχρι και σήμερα, είναι η αγαπημένη του χώρα, κάτι το οποίο αποδίδει σε εκείνα τα ταξιδιωτικά βιβλία.

– Φτιάξτε έναν αυτοσχέδιο συναγερμό σε κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου. 
Όταν ο Yingst μένει σε ένα ξενοδοχείο όπου ανησυχεί για την ασφάλειά του, φτιάχνει έναν μικρό «συναγερμό» με είδη που κανείς μπορεί εύκολα να βρει οπουδήποτε. Τοποθετεί ένα μπουκάλι νερού πλάι στην πόρτα και πάνω του στερεώνει ένα μικρό αντικείμενο, όπως το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης.  Έτσι, εάν κάποιος ανοίξει την πόρτα όσο εκείνος κοιμάται, το τηλεκοντρόλ θα πέσει στο πάτωμα, κάνοντας αρκετό θόρυβο για να τον ξυπνήσει.

– Πάρτε μαζί σας έναν γάντζο ασφαλείας. 
Όταν ήταν φοιτητής, ο Yingst έκανε ορειβασία και από τότε συνηθίζει να παίρνει στα ταξίδια του έναν γάντζο ασφαλείας (καραμπίνερ). Τον κρεμά στην ζώνη ή στην τσάντα του, ώστε να μπορεί να κουβαλά πράγματα, έχοντας τα χέρια του ελεύθερα. Αυτό του φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο όταν στις διαμαρτυρίες του Μαΐου του 2021 στην Ιερουσαλήμ έγινε χρήση δακρυγόνων. Ο δημοσιογράφος είχε κρεμάσει στον γάντζο του μία μάσκα αερίων, ώστε να έχει ελεύθερα τα χέρια του να τραβά φωτογραφίες. Τελικά, την χρειάστηκε. Επίσης, χρησιμοποιεί τον γάντζο για να κρεμάσει την τσάντα του στην βαλίτσα με ροδάκια, ώστε να μην χρειάζεται να την κουβαλά στην πλάτη.

– Κρατείστε ένα αναλογικό backup για ώρα ανάγκης. 
Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να έχουμε όλα τα στοιχεία που μπορεί να χρειαστούμε σε ένα ταξίδι στο κινητό μας. Τι θα γίνει, όμως, αν το κινητό χαθεί ή ξεμείνει από μπαταρία; Ο δημοσιογράφος συνηθίζει να τοποθετεί μέσα στο διαβατήριό του ένα χαρτάκι με στοιχεία έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο της αμερικανικής πρεσβείας στην χώρα όπου βρίσκεται.

– Διαλέξτε το σωστό ξενοδοχείο και μπορεί να βρεθείτε σε μία χρονομηχανή. 
Το αγαπημένο του ξενοδοχείο είναι το Sheraton Grand Doha, γιατί κάθε φορά που το επισκέπτεται, τον μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ταξίδι πίσω στον χρόνο είναι και το Willard Intercontinental στην Ουάσιγκτον.

– Η ιστορία δεν βρίσκεται μόνο στα μουσεία. 
Όταν βρίσκεστε σε ένα μέρος σαν την Αίγυπτο, θυμηθείτε ότι πολλά από τα αρχαία ευρήματα δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Έτσι, εάν σας ενδιαφέρει η ιστορία, επισκεφθείτε τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Μπορείτε να πάρετε σχετικές πληροφορίες στο ξενοδοχείο σας.

– Πάρτε μαζί σας τσιγάρα, ακόμα και εάν δεν καπνίζετε. 
Ο Yingst έχει μάθει στα ταξίδια του ότι τα τσιγάρα μπορούν να φτιάξουν γέφυρες σε μία ξένη χώρα. Ο ίδιος τα χρησιμοποιεί για να «σπάσει τον πάγο», είτε βρίσκεται σε ένα σημείο ελέγχου ή σε ένα ξένο μέρος όπου θέλει να πιάσει κουβέντα με κάποιον άγνωστο. Επίσης, έχει διαπιστώσει ότι ένα μικρό αναμνηστικό από την χώρα προέλευσής του μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να πιάσει φιλίες και να κάνει επαφές.