Η Άνοιξη έχει μπει πλέον για τα καλά και τώρα είναι η ιδανική περίοδος για να μαζέψετε τα χαλιά σας. Επειδή όμως τα χάλια θέλουμε να τα χαιρόμαστε για χρόνια>θα πρέπει να δώσουμε τεράστια προσοχή ώστε να τα αποθηκεύσουμε σωστά και καθαρά προφυλαγμένα από τον σκώρο για να μπορούμε να απολαύσουμε ξανά τη ζεστασιά τους το χειμώνα.
Εάν συνηθίζατε να πατάτε με τα παπούτσια στα χαλιά, ή έχετε κατοικίδιο, ή για διάφορους λόγους τα χαλιά σας δεν χρειάζονται απλά ένα φρεσκάρισμα το καλύτερο θα είναι να επιλέξετε μια εταιρία καθαρισμού χαλιών για να σας κάνουν ένα βαθύ καθαρισμό.
Εάν δεν έχουν καταπονηθεί αρκετά τότε μπορείτε να τα φρεσκάρετε μόνοι σας πριν προχωρήσετε στη φύλαξη.
- Πρώτα απ’ όλα θα χρειαστεί να σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα το χαλί πολύ προσεκτικά και από τις δυο πλευρές μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει άλλη σκόνη.
- Πασπαλίστε το με μαγειρική σόδα σε όλη του την έκταση. Αφήνετε τη σόδα να δράσει για 2-3 ώρες ή ακόμα καλύτερα για όλο το βράδυ. Το πρωί, σκουπίστε το χαλί καλά με την ηλεκτρική σκούπα. Θα δείτε πόσο μεγάλη διαφορά θα κάνει η σόδα στην όψη του και πόσο ωραία θα μυρίζει.
Tip Για τους τοπικούς λεκέδες χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα με κάποιο διάλυμα καθαρίζοντας απέξω προς το κέντρο. Μην το κάνετε αντίθετα γιατί ο λεκές θα απλωθεί. Επίσης μην το μουλιάζετε αλλά αφαιρέστε ταμποναριστά με ένα μαλακό πανί για να μην εισχωρήσει ο λεκές βαθύτερα στις ίνες.
Δείτε πώς θα φτιάξετε το διάλυμα Θα χρειαστείτε: 8 κούπες νερό, ¾ της κούπας αμμωνία, ¾ της κούπας μαγειρική σόδα, ½ της κούπας λευκό ξύδι, 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Αναμειγνύετε καλά τα υλικά σε ένα μπουκάλι για ψέκασμα. Ψεκάζετε το χαλί με το διάλυμα. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα πιο απλό διάλυμα θα χρειαστείτε νερό, λευκό ξύδι, και λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Τρίψτε ελαφριά το χαλί και αφήστε το να στεγνώσει πολύ καλά. Μην το αφήσετε να μουλιάσει στο διάλυμα γιατί μπορεί να αλλοιωθεί το χρώμα του χαλιού. Στα πιο μικρά χάλια ή κιλίμια εάν το επιτρέπουν οι οδηγίες χρήσης βάλτε τα στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας το διάλυμα αντί για απορρυπαντικό.
Εάν αποφασίσετε να το πλύνετε μόνοι σας, αφήστε το στη ζέστη τουλάχιστον 2 ημέρες σε οριζόντια θέση για να στεγνώσει καλά.
DON’T μην το τοποθετήσετε απευθείας στον ήλιο για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματά του.
Θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι ότι έχει φύγει κάθε ίχνος υγρασίας πριν το αποθηκεύσετε.
Tip Μην προσπαθείτε να ξασπρίσετε τα κρόσσια με χλωρίνη γιατί μπορεί να τα καταστρέψετε. Βάλτε σόδα και τρίψτε απαλά με μια μαλακή βούρτσα.
Προστασία από σκώρο
Πριν αποθηκεύσετε τα χαλιά σας θα πρέπει να τα προστατέψετε από τον σκώρο.
DO Τοποθετήστε λευκά χαρτιά περιτυλίγματος πάνω στο χαλί και ρίξτε σκόνη εντομοαπωθητική.
Tip Μην χρησιμοποιήσετε εφημερίδες γιατί με την ελάχιστη υγρασία μπορεί να λερωθεί το χαλί σας από το μελάνι. Με τη χρήση του χαρτιού τα προστατεύετε από την υγρασία, και αποφεύγεται να αλλοιωθεί το χρώμα από τη σκόνη.
DO Μπορείτε να φτιάξετε φυσικό εντομοαπωθητικό βάζοντας σε τούλι αποξηραμένα λουλούδια, μπαχαρικά, δεντρολίβανο, γαρύφαλλο και πιπέρι.
- Τυλίξτε το χαλί σε ρόλο και μην το διπλώνετε ποτέ γιατί θα δημιουργηθούν μόνιμες ανωμαλίες στην ύφανση του.
Αποθήκευση
- Δέστε το χαλί με 3 σπάγκους.
- Τοποθετήστε το μέσα σε ειδικές θήκες. Μια πλαστική θήκη μπορεί να κρατήσει την υγρασία μέσα. Οι υφασμάτινες θήκες είναι καλύτερες γιατί «αναπνέουν».
DO Εάν έχετε ένα παλιό σεντόνι μπορείτε να το τυλίξετε με αυτό.
- Τοποθετήστε το οριζόντια και όχι κάθετα. Εάν δεν έχετε χώρο, μια σωστή θέση θα ήταν πίσω από τον καναπέ.
πηγή: spirossoulis.com