Πέντε εξαιρέσεις για «ελευθέρας» στις μετακινήσεις εκτός νομού

Νέα απόφαση εκδόθηκε για τις μετακινήσεις εκτός νομού και Περιφερειακής Ενότητας μόνιμης κατοικίας και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η νέα απόφαση θα ισχύσει έως τις 18 Μαΐου και 6:00 το πρωί.

Σε αυτήν την απόφαση, προβλέπονται οι εξαιρέσεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες να μπορούν κανονικά να μετακινηθούν εκτός νομού.

Έτσι, από το μέτρο της απαγόρευσης εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο .

Αναλυτικά, «πράσινο» για να βγει κάποιος…εκτός συνόρων του νομού που ανάβει για:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

β) Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

γ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

δ) Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

ε) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https:// www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Στα πρόσωπα που δεν δικαιούνται τέτοιας μετακίνησης και παραβιάζουν την απαγόρευαη,  ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.