Πολλές φορές μια αποτυχημένη κουπ μάς έχει κάνει να αναρωτηθούμε πόσο γρήγορα μπορούν να μακρύνουν τα μαλλιά μας. Ομως όσο και αν σε κάποιες περιπτώσεις δείχνουμε… ιώβειο υπομονή, φαίνεται ότι μακραίνουν με απελπιστικά αργό ρυθμό ή ότι δεν μακραίνουν πέρα από ένα σημείο. Δυστυχώς, όσο κι αν το θέλουμε, το αγορίστικο κοντό κούρεμα δεν πρόκειται να μετατραπεί στην κόμη της Ραπουνζέλ εν μιά νυκτί. Ωστόσο, με την κατάλληλη περιποίηση μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα μαλλιά μας θα μακρύνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα παραμένοντας υγιή. Αλλά ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τα βασικά:
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα μαλλιά μας μακραίνουν κατά μέσο όρο περίπου μισή ίντσα (περίπου 1,3 εκ.) κάθε μήνα και 6 ίντσες τον χρόνο (15,24 εκατοστά). Βέβαια, οι αριθμοί είναι σχετικοί, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τα γονίδιά του. «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αυξήσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών» επισημαίνει η δρ Anabel Kingsley, επικεφαλής μιας δερματολογικής κλινικής του Λονδίνου, «μπορούμε όμως να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουμε τον μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης, δύναμης και πυκνότητας» συμπληρώνει.
Ποια είναι ακριβώς τα βήματα για να το πετύχουμε αυτό; Ας δούμε αναλυτικά.
Υγιές τριχωτό, ίσον υγιή μαλλιά
Για να μακρύνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η τρίχα και για να παραμείνει στη θέση της χρειάζεται ένα υγιές περιβάλλον, δηλαδή ένα υγιές, καθαρό τριχωτό.
Για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα, τον ιδρώτα, την περιβαλλοντική μόλυνση, τα υπολείμματα στάιλινγκ και το σμήγμα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος οι ειδικοί προτείνουν το τακτικό λούσιμο με τις κατάλληλες για τις ανάγκες των μαλλιών μας συνθέσεις. Διαφορετικά, οι παραπάνω παράγοντες προκαλούν «ασφυξία» στο τριχωτό και ενδεχομένως να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως ξηροδερμία, κοκκινίλες και σε κάποιες περιπτώσεις τριχόπτωση. Η συχνότητα λουσίματος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών. Σίγουρα όμως το καθημερινό λούσιμο ή αντίστοιχα το πολύ αραιό, λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του τριχωτού.
Δύναμη εκ των έσω
Η κατάλληλη διατροφή έχει ζωτική σημασία στην υγεία και την εικόνα των μαλλιών, το ίδιο ισχύει και για το δέρμα. Οι επαρκείς πρωτεΐνες και σύνθετοι υδατάνθρακες είναι το κλειδί για τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης της τρίχας. Η Kingsley προτείνει «πρόσληψη πρωτεΐνης –αβγά, ψάρια, κρέας, κινόα – ίση με το μέγεθος της παλάμης για πρωινό και μεσημεριανό. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας για τα μαλλιά γιατί οι θρεπτικές ουσίες αξιοποιούνται στο έπακρο» εξηγεί.
Ένα άλλο θρεπτικό στοιχείο που δίνει ενέργεια στον θύλακα της τρίχας είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης και βρώμη.
Το αλκοόλ και το κάπνισμα μειώνουν τα επίπεδα της βιταμίνης C και κατά συνέπεια μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου, που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της τρίχας. Αρα φρούτα, όπως εσπεριδοειδή και πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών, είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας.
Η βιταμίνη D, που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και η βιταμίνη Ε, που υπάρχει στα αμύγδαλα, στη γλυκοπατάτα, στο αβοκάντο κ.α. είναι άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες που ευνοούν την υγεία των μαλλιών.
Τα θεμελιώδη θρεπτικά συστατικά για δυνατά μαλλιά
* Σίδηρος
Σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκεια σιδήρου που αφορά περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού συσχετίζεται άμεσα με την κακή υγεία και την τριχόπτωση.
* Βιοτίνη (Β7)
Βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων.
* Ψευδάργυρος και βιταμίνη Β12
Ιδίως η B12 είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους είναι vegan, αφού βρίσκεται σε ζωικές τροφές.
* Βασικά αμινοξέα
Είναι θεμελιώδη για τον σχηματισμό των πρωτεϊνών. Ας μην ξεχνάμε ότι η τρίχα αποτελείται από κερατίνη, η οποία είναι πρωτεΐνη.
* Βιταμίνη D
Σύμφωνα με έρευνες, δίνει ενέργεια στον θύλακα της τρίχας ενώ συμβάλλει στη δημιουργία νέων τριχοθυλακίων.
* Βιταμίνη Α
Βοηθάει στην προφύλαξη της τρίχας από την ξηρότητα και το σπάσιμο.
* Βιταμίνη C
Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες που ευθύνεται για την κακή ποιότητα της τρίχας και τις φθορές της.
Αποφεύγοντας το σπάσιμο
Λέμε όχι σε δίαιτες-αστραπή, σε δίαιτες που στερούν από τον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία προκαλούν τριχόπτωση. Επιπλέον, καλό είναι να μην τραβάμε τα μαλλιά σε σφιχτές αλογοουρές, γιατί μπορεί να σπάσουν την τρίχα και να την απομακρύνουν από τον θύλακά της.
Για να ελαχιστοποιήσουμε τη φθορά και την ψαλίδα χρησιμοποιούμε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μια πλούσια μάσκα θρέψης πριν από το λούσιμο. Ιδανικά, την απλώνουμε βράδυ στα μαλλιά, φοράμε ένα σκουφάκι και κοιμόμαστε. Την επόμενη μέρα που θα λουστούμε θα διαπιστώσουμε ότι τα μαλλιά είναι πιο απαλά και ελαστικά. Για τον καθαρισμό των μαλλιών χρησιμοποιούμε μια σύνθεση ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες τους. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε conditioner, ακόμη και αν έχουμε κοντή κουπ, γιατί η σύνθεσή του κλείνει τα λέπια της τρίχας, την κάνει λεία και διευκολύνει το ξεμπέρδεμα αποτρέποντας το σπάσιμο.
Εν συντομία…
– Χαρίζουμε εξυγίανση εις βάθος στο τριχωτό της κεφαλής.
– Προσφέρουμε την απαραίτητη θρέψη στην τρίχα από έξω προς τα μέσα ούτως ώστε να αποφύγουμε το σπάσιμο και την ψαλίδα. Ο κύριος στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα μαλλιά από τις ρίζες ως τις άκρες ώστε να παραμένουν υγιή και ανθεκτικά καθώς μακραίνουν. Ετσι, δεν θα χρειάζεται να κόβουμε πολύ και συχνά τις άκρες τους.
– Δίνουμε στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία βελτιώνουν τη δύναμη, την πυκνότητα και την ποιότητα της τρίχας. Αυτό που ζητούμε είναι να αυξήσουμε τις πιθανότητες των μαλλιών να γίνουν πιο μακριά και πιο δυνατά στον μέγιστο δυνατό ρυθμό ανάπτυξης για τον καθένα.
πηγή: imommy.gr