Οι κακοποιητικές σχέσεις είναι δύσκολες γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να τις αναγνωρίσεις και να φύγεις. Ο φόβος, η άρνηση και η εξάρτηση είναι μόνο μερικοί από τους λόγους. Όταν συνήθως λέμε κακοποίηση, αυτό που σκεφτόμαστε είναι η σωματική και η σεξουαλική βία.
Υπάρχουν όμως και εκείνες που αναγνωρίζονται δυσκολότερα, όπως η ψυχολογική και η συναισθηματική. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί δύναμη για να ελέγξει και να βλάψει το σύντροφό του. Επειδή όμως δεν αφήνει σημάδια, δεν σημαίνει ότι δεν έχει και επίδραση που διαρκεί. Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε;
Θέλει να ξέρει συνέχεια που βρίσκεται ο/η σύντροφός του. Στην αρχή μίας σχέσης, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ενδιαφέρον ή φροντίδα και κάποιος να το πάρει σαν κολακεία. Ίσως ο σύντροφος εμφανίζεται ξαφνικά στη δουλειά ή σε κάποιο ραντεβού. Βαθμιαία, αυτό οδηγεί σε μία σταθερή παρακολούθηση του άλλου ή στο να είναι συνεχώς μαζί σε ό,τι κάνουν.
Είναι κακός/ή και μετά ξαφνικά καλός/ή. Οι κακοποιητικοί σύντροφοι μπορούν να ασκήσουν έλεγχο στο σύντροφό τους με το να κάνουν κακό στην αυτοεκτίμησή τους. Γίνονται επικριτικοί κάνοντας σχόλια για τα ρούχα ή την εμφάνιση ενώ θυμώνουν όταν δεν ανταποκρίνεται ο άλλος στα δικά τους standards. Αμέσως μετά, μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά, να ζητήσουν συγγνώμη και να δείξουν ενσυναίσθηση. Είναι άλλη μία μορφή χειραγώγησης για να έχουν τα θύματά τους υπό έλεγχο.
Όλα οδηγούν σε διαμάχη. Όλα τα ζευγάρια μαλώνουν αλλά αν κάθε κουβέντα οδηγεί σε διαμάχη και πρέπει να τελειώσει με μία νίκη του συντρόφου, αυτό σημαίνει ότι θέλει να σας μειώσει και όχι απλώς να διαφωνήσει. Έτσι νιώθει ότι έχει τον έλεγχο.
Φοβάστε να του μιλήσετε. Μπορείτε να μάθετε πολλά για το σύντροφό σας, όχι μόνο από το πώς φέρεται, αλλά από το πώς σας κάνει να νιώθετε. Αν νιώθετε άβολα όταν είστε μαζί του ή φοβάστε να αναφέρετε κάποια θέματα, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.
Παρόλα αυτά, παραμένετε η προτεραιότητά του. Αυτό που συμβαίνει στη συναισθηματική κακοποίηση, είναι ότι συμβαίνει σταδιακά και το θύμα δεν το αντιλαμβάνεται μέχρι που αλλάζει ολόκληρη η ζωή του. Ο κακοποιητικός σύντροφος έχει ανάγκη να είναι το κέντρο του σύμπαντός σας, και αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκεστε σε μία σχέση όπου χάνετε τον ίδιο σας τον εαυτό.
Όπως και αν το αντιμετωπίσετε, μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση και η αποδοχή του προβλήματος. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος και πού επεκτείνεται στη ζωή του. Αν ο σύντροφος αρνείται να επισκεφθεί κάποιον ειδικό, η μόνη λύση (όσο επώδυνη και αν είναι), είναι ο χωρισμός.