Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα

Η πορτοκαλόπιτα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα γλυκά του ελληνικού τραπεζιού. Μην παραλείψετε να τη σερβίρετε με παγωτό!

Υλικά

10 τεμάχια φύλλα κρούστας (3/4 πακέτο)

Για το μίγμα
170 γραμμ. βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
250 γραμμ. αλεσμένο αμύγδαλο (πούδρα)
150 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
7 αυγά
350 γραμμ. ζάχαρη άχνη
600 γραμμ. πουρές πορτοκαλιού (6 πορτοκάλια)

Για το σιρόπι
400 γραμμ. ζάχαρη
300 γραμμ. νερό
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Χυμός από ½ λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Διαδικασία

Ξεφλουδίζετε τα 4 από τα 6 πορτοκάλια, τα δύο τα αφήνετε όπως είναι. Τα βάζετε σε κρύο νερό και τοποθετείτε στη φωτιά. Όταν ξεκινήσει να βράζει, τα αφήνετε για 15-20 λεπτά και, όταν μαλακώσουν, τα σουρώνετε. Κόβετε και αφαιρείτε τα κουκούτσια, πιέζετε λίγο με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά, αλέθετε σε πολυμηχάνημα και κρατάτε τον πουρέ στην άκρη σε ένα μπολ.

Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ξεκινάτε το βράσιμο. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση, μετράτε 4 λεπτά και αφαιρείτε από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά. Λιώνετε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάτε τα αυγά στο μίξερ με το σύρμα για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε το αμύγδαλο που έχετε αλέσει πολύ καλά, την άχνη, το βούτυρο και τον πουρέ από το πορτοκάλι, χτυπώντας με το φτερό να ομογενοποιηθούν.

Αλείφετε ένα ταψί 40×30 με το βούτυρο που έχετε λιώσει για τα φύλλα. Απλώνετε σταυρωτά τα φύλλα, αφήνοντας κάθε φορά μισό φύλλο από έξω (αυτό θα χρησιμεύσει γιατί μετά θα κλείνει σαν φάκελος). Απλώνετε το μίγμα να πάει παντού και σκεπάζετε με τα φύλλα που εξέχουν.

Όλα τα φύλλα θα πρέπει να τα αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο ενδιάμεσα. Χαράζετε σε κομμάτια, αλείφετε με το βούτυρο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 165 βαθμούς ή έως ότου γίνει χρυσαφένια και τραγανή η πορτοκαλόπιτα. Όταν είναι έτοιμη, αφαιρείτε από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά προσθέτετε το σιρόπι.

πηγή: eleftherostypos.gr