Παρά τις ολοένα αυξανόμενες ομοιότητες που παρουσιάζουν οι τρόποι με τους οποίους διάφορες χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, με δέντρα, Άγιους Βασίληδες, γλυκά και κάλαντα, πάντα υπάρχουν μικρές διαφορές στην απόλαυση των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο. Και αυτές έχουν να κάνουν ως επί το πλείστον με τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα και τις δεισιδαιμονίες κάθε λαού. Δείτε λοιπόν στη συνέχεια πώς τα Χριστούγεννα γιορτάζονται ανά τον κόσμο…
1.Ουκρανία
Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Ουκρανία, εκτός από τα συνηθισμένα, έχουν και ένα ασυνήθιστο «στολίδι». Μια ψεύτικη αράχνη με τον ιστό της βρίσκονται κρυμμένα στο δέντρο και όποιος τα βρει πρώτος θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς που έρχεται. Η παράδοση λέει ότι κάποτε μια φτωχή χήρα δεν είχε τα χρήματα για να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της. Ένα πρωινό ξύπνησε και είδε ότι μία αράχνη είχε στολίσει με τον ιστό της το δέντρο, δίνοντας χαρά στην οικογένεια.
2.Νορβηγία
Για εκατοντάδες χρόνια στη Νορβηγία , η γυναίκα του σπιτιού κρύβει όλες τις σκούπες την παραμονή των Χριστουγέννων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μάγισσες βγαίνουν την παραμονή των Χριστουγέννων ειδικά για να ψάξουν για σκούπες.
3.Ιαπωνία
Χριστουγεννιάτικο Γεύμα στο KFC! Καλά ακούσατε! Η αλυσίδα θα πουλήσει 240.000 κουβάδες κοτόπουλου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι ενδιαφερόμενοι προσθέτουν το όνομά τους σε λίστες αναμονής ενός μήνα για να εξασφαλίσουν το γεύμα τους για την συγκεκριμένη ημέρα.
4.Καταλονία
Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερο που δεν μοιάζει με κάποιο άλλο είναι αυτό που επικρατεί στην Καταλονία και πρόκειται για τα caganers. Αυτά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μικρά είδωλα σε μορφή ανθρώπου, ο οποίος φορά παραδοσιακή στολή, έχει πάντα κατεβασμένο παντελόνι και στέκεται σε στάση… αφόδευσης. Μπορεί να ακούγεται κάπως αηδιαστικό, ωστόσο οι Καταλανοί συνηθίζουν να το κρύβουν στη φάτνη και όποιος το βρει είναι αρκετά τυχερός, αφού συμβολίζει την καλή συγκομιδή και την καλή τύχη της επόμενης χρονιάς.
5.Αυστρία
Μπορεί εμείς να μην ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την… οικογενειακή κατάσταση του Αγίου- Βασίλη, ωστόσο στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του είναι εξίσου διάσημος με αυτόν. Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκό και αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων, αφού είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά και βαθιά έγκατα της γης.
6.Ιταλία
Σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας, τα δώρα τα φέρνει η Μπεφάνα (La Befana), μια καλή αλλά άσχημη μάγισσα. Στα φρόνιμα παιδιά αφήνει δώρα, γλυκά και φρούτα, ενώ στα άτακτα, κάρβουνο και σκόρδα. Οι σπιτονοικοκύρηδες της αφήνουν ένα ποτήρι κρασί και αν η μάγισσα μείνει ευχαριστημένη, θα σκουπίσει το σπίτι προτού πετάξει με τη σκούπα της. Φανταστικό! Ε αυτήν τη μάγισσα την θέλουμε σπίτι μας!
7. Ισλανδία
Όχι έναν, όχι δύο, ούτε τρεις αλλά 13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας. Η… ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τους θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ. Σύμφωνα με το μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά. Ο στόχος τους; Να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζοντας γύρω τους αστρόσκονη, κάνουν συνεχώς μικρές φάρσες στους κατοίκους τους.
8. Ολλανδία
Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρος Πέτρος, λέγεται η δημοφιλής γιορτινή φιγούρα της Ολλανδίας. Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά το χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία (εξού και το μαύρο χρώμα του), ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα πλέον δεν τον ενοχλούν. Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στη συνέχεια αναφορά στον Άγιο Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων. Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μάυρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη με… κάρβουνα.
9. Σουηδία
Από το 1966 και κάθε χρόνο στην πόλη Gävle της Σουηδίας, μία τεράστια αχυρένια κατσίκα ύψους 13 περίπου μέτρων, στήνεται στο κέντρο της πόλης και γίνεται πόλος έλξης τουριστών. Μια θεωρία λέει ότι το έθιμο αυτό σχετίζεται με τον αγαπημένο μας μυθολογικό θεό Θωρ, ο οποίος είχε ένα ιπτάμενο άρμα με δύο κατσίκες. Δυστυχώς, η αχυρένια κατσίκα κάθε χρόνο γίνεται στόχος εμπρηστών και λίγες φορές έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. Αν βρεθείτε εκεί, μέχρι και στοίχημα μπορείτε να παίξετε για το αν και μέχρι πότε θα επιβιώσει η δύσμοιρη κατσίκα!
10. Ουαλία
Τα Χριστούγεννα σε μερικά χωριά της Ουαλίας έχουν έναν ξεχωριστό πρωταγωνιστή. Ένας άνθρωπος σκεπάζεται με ένα λευκό σεντόνι, κρατώντας στο χέρι του ένα μακρύ ξύλινο κοντάρι με το στολισμένο κρανίο ενός αλόγου και μαζί με 5-6 «φυσιολογικούς» ανθρώπους κάνουν βόλτες στους δρόμους, τραγουδώντας! Προσοχή όμως γιατί το άλογο δαγκώνει και ο περαστικός-θύμα του θα πρέπει να πληρώσει ένα «πρόστιμο». Επίσης, η παρέα κάνει και κατ’οίκον επισκέψεις, ελπίζοντας σε κάποιο κέρασμα, καθότι η επίσκεψη τους θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη.
11. Γαλλία
Στη Γαλλία, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη ημέρα. Ο Pere Noel, ο δικός τους δηλαδή Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του, το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα οι Γάλλοι, δίνουν στο εορταστικό τραπέζι τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς, το οποίο και γεμίζουν με διάφορα φαγητά και γλυκά. Τα αλεξανδρινά λουλούδια, τα αποκαλούν «αστέρια των Χριστουγέννων» και τα επιλέγουν τόσο για να στολίσουν το σπίτι τους, όσο και για δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα.
Καλά Χριστούγεννα!