11 τροφές για να αποφύγετε το μεθύσι και να βγείτε στους δρόμους

Γιορτές έρχονται, νέα παιδιά είμαστε εμείς οι ποδηλάτες, ε, θα πιούμε και λίγο παραπάνω… Δε χρειάζεται όμως να αφήνουμε ένα-δυο ποτάκια να μας χαλάνε την προπόνηση!

Αντί λοιπόν να μετανιώνετε για τα όσα ήπιατε -και πιθανόν κάνατε- το προηγούμενο βράδυ, και να τη βγάζετε στο σπίτι σας παρέα με τον κουβά, έχοντας τύψεις για τη χαμένη προπόνηση ή βόλτα με το ποδήλατο διαβάστε αυτά που ακολουθούν και γεμίστε την τσάντα, τα ντουλάπια και το ψυγείο σας με φυσικά τρόφιμα και ποτά που σας βοηθούν να αποφύγετε ή ακόμη και να μετριάσετε κάπως τη μέθη σας… Σύντομα θα νιώθετε ανανεωμένοι κι έτοιμοι να βγείτε στους δρόμους με το ποδήλατο!

1. Σπαράγγια

Αν φας σπαράγγια προτού βγεις ή ενώ είσαι έξω και πίνεις, ίσως να αποφύγεις ή να ελαφρύνεις το μεθύσι, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Κορέα το 2009. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι ουσίες που περιέχονται στα φύλλα και στις κορυφές των σπαραγγιών περιέχουν σημαντικά ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ στο αίμα μας και έτσι επανερχόμαστε σε νηφάλια κατάσταση γρηγορότερα.

2. Φραγκόσυκα

Αυτό το κακτώδες φρούτο περιέχει μεγάλης σημασίας αντί-φλεγμονώδεις ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των «ζημιών» που προκλήθηκαν από την κατανάλωση αλκοόλ. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tulane ανακάλυψαν ότι από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, όσοι πήραν εκχύλισμα φραγκόσυκου πέντε ώρες πριν πιούν αλκοόλ είχαν 50% λιγότερα συμπτώματα μέθης σε σχέση με εκείνους που ήπιαν χωρίς να πάρουν το εκχύλισμα. Μπορείτε να φάτε φραγκόσυκο ως φρούτο ή με τη μορφή κάψουλας εκχυλίσματος, ή ως ρόφημα τσαγιού για να αποφύγετε τα χειρότερα…

3. Καθαρά ποτά και κοκτέιλ

Για να αποτρέψετε μια κατάσταση μέθης, είναι σημαντικό να πίνετε καθαρά ποτά, όχι μόνο την επόμενη μέρα, αλλά και όταν είστε έξω και πίνετε. Προτιμήστε το ρούμι, τη βότκα και το τζιν (ακόμη και στα κοκτέιλ) και αποφύγετε τα πιο περιεκτικά ποτά όπως το κονιάκ, η σαμπάνια, τα μπέρμπον, το κόκκινο κρασί, το ουίσκι και την τεκίλα.

Δεδομένου ότι το αλκοόλ εμποδίζει την απελευθέρωση της βαζοπρεσσίνης, μιας ορμόνης που ειδοποιεί τα νεφρά να συγκρατούν νερό για τη λειτουργία τους, είναι εύκολο να αφυδατωθείτε πίνοντας. Πίνετε νερό μεταξύ των κοκτέιλ/ποτών για να μείνετε ενυδατωμένοι και να αραιώσετε το ήδη υπάρχον αλκοόλ στο στομάχι σας.

Το πρωινό που ακολουθεί καταναλώστε κάποιον ζωμό λαχανικών που θα σας βοηθήσει να αναπληρώσετε το αλάτι και το κάλιο που χάνονται μέσω του αλκοόλ.

4. Ισοτονικά ποτά ή Αλμόρα (Almora)

Αντίστοιχα, μπορείτε να πιείτε κάποιο ισοτονικό ποτό του εμπορίου που είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και θα επαναφέρει τον οργανισμό σας σε ισορροπία. Για να αποφύγετε όμως τις περίσσιες θερμίδες κάποιων τέτοιων ισοτονικών ποτών, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας.

Πάρτε από το φαρμακείο φακελάκια με αλμόρα (almora) -είναι πολύ φτηνά- για να έχετε πάντα στην τσάντα σας. Διαλύστε ένα φακελάκι σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Ο οργανισμός σας θα πάρει όλες τις χαμένες από το αλκοόλ ουσίες χωρίς επιπλέον θερμίδες.

5. Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας είναι ένας φυσικός ηλεκτρολύτης που τονώνει, χωρίς να περιέχει ανεπιθύμητες χρωστικές ουσίες και συστατικά. Αναλύσεις που έχουν γίνει από διάφορα ιδιωτικά εργαστήρια διαπίστωσαν ότι κάποια νερά καρύδας του εμπορίου περιέχουν ηλεκτρολύτες στα ίδια επίπεδα με τα ισοτονικά.

6. Αυγά

Η πρωτεΐνη που περιέχεται στα αυγά σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, ενώ η κυστίνη –μια ουσία αυτής της πρωτεΐνης- μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των τοξινών. Προτιμήστε τα βιολογικά αυγά ελεύθερης βοσκής, που σημαίνει ότι προέρχονται από κότες που εκτρέφονται σε γρασίδι και με βιολογικές ζωοτροφές. Με τα συγκεκριμένα αυγά, το σώμα σας θα εφοδιαστεί γρήγορα με βιταμίνη Β, η οποία έχει μειωθεί μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

7. Μπανάνες

Πέραν του πονοκεφάλου και της ναυτίας, μετά από ένα μεθύσι νιώθουμε και σωματικά αδύναμοι. Οι μύες πραγματικά «την πληρώνουν» όταν το παρακάνουμε. Αν νιώθετε έτσι, φάτε μια μπανάνα για να αναπληρώσετε τα επίπεδα του καλίου στο σώμα σας και να βελτιώσετε τη λειτουργία των μυών σας.

8. Μέλι και κράκερ

Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά και συμπυκνωμένη φρουκτόζη, τα οποία βοηθούν στην πιο γρήγορη απομάκρυνση του αλκοόλ που έχει παραμείνει στον οργάνισμό σας. Αν ανακατεύεστε και δεν μπορείτε να φάτε σκέτο μέλι, δοκιμάστε να το αλείψετε σε κράκερ.

9. Κινόα

Το κινόα είναι ένας σπόρος που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μια κατάσταση hangover. Το αλκοόλ καταστρέφει τα αμινοξέα του σώματός μας, δηλαδή τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Η απόλυτα ισορροπημένη σύσταση του αμινοξέως που υπάρχει στο κινόα μπορεί να αποκαταστήσει τη «ζημιά» που έχει γίνει από το ποτό.

10. Ψωμί του τοστ

Το ψωμάκι του τοστ κάνει για όλα: είτε αυτό είναι γρίπη, είτε είναι μέθη. Το συκώτι σας θα σας ευγνωμονεί αν φάτε μερικές φέτες μετά από μια «ξέφρενη» νύχτα. Σε κανονικές συνθήκες, το συκώτι παράγει αυτόματα περισσότερη γλυκόζη όταν πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χρησιμοποιώντας τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες. Όταν όμως πίνετε, το συκώτι σας ασχολείται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ και δεν μπορεί να ρυθμίζει πάντα τα επίπεδα αυτά, με αποτέλεσμα να είστε κυκλοθυμικοί και να νιώθετε «άδειοι». Το ψωμάκι του τοστ θα βοηθήσει λοιπόν το συκώτι σας να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα και θα είναι κι ελαφρύ στο στομάχι.

11. Χυμός ντομάτας

Ο χυμός ντομάτας –αν είναι του εμπορίου, προτιμήστε βιολογικό- είναι μια φυσική «ένεση» βιταμινών και μετάλλων στο ταλαιπωρημένο από το αλκοόλ σώμα σας. Ο ντοματοχυμός ενυδατώνει, και όπως με το μέλι, η φρουκτόζη που περιέχει ξεπλένει τον οργανισμό σας από το αλκοόλ που έχει απομείνει.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές φροντίστε να μην καταναλώνετε αλκοόλ νηστικοί. Όταν το στομάχι είναι γεμάτο, το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ διασπάται εκεί προτού απορροφηθεί από το σώμα σας. Αυτό σημαίνει μικρότερη επίδραση στον εγκέφαλο, άρα μικρότερη συγκέντρωση τοξικών και λιγότερα συμπτώματα hangover.

Καλές προπονήσεις!!!

Πηγή: http://www.tff.gr/article.asp?catid=36614&subid=2&pubid=129926882