Όλοι ψάχνουμε αφορμή για ταξίδι… Παρακάτω σας έχουμε τις καλύτερες!
Εως 24 Ιανουαρίου 2016
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ | Η σημασία της επανάληψης
H Yayoi Kusama είναι μια μοναδική φυσιογνωμία στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Αυθεντική, αντισυμβατική και εξαιρετικά δημοφιλής, η Κusama τοποθετεί πολύ συχνά τον εαυτό της στην καρδιά των θεμάτων της, επιτυγχάνοντας να γίνει ένα με το έργο της. Το αναδρομικό αφιέρωμα «Yayoi Kusama In Infinity», που διοργανώνει το μουσείο Louisiana, εκτείνεται και στις 6 δεκαετίες της καλλιτεχνικής παραγωγής της και περιλαμβάνει πολλά από τα μέσα με τα οποία δούλεψε: εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία, design, μόδα, κινηματογράφο, performance art.
Από 4 Δεκεμβρίου 2015 έως 8 Μαΐου 2016
ΡΩΜΗ |Η παρισινή νύχτα του Τουλούζ Λοτρέκ
Παρακμιακοί θαμώνες νυχτερινών μπαρ, χορεύτριες σε καμπαρέ και τρόφιμοι οίκων ανοχής είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές των έργων του. Μέσα από τις τολμηρές θεματικές του ζωγράφου της Μονμάρτρης μεταφερόμαστε στο μποέμικο Παρίσι των τελών του 19ου αιώνα και αποτιμάμε τη συμβολή του στην έλευση της μοντέρνας τέχνης. Η έκθεση «Toulouse-Lautrec» στο Museo dell’ Ara Pacis συγκεντρώνει περισσότερα από 170 έργα απ’ όλο το φάσμα της δημιουργίας του: λιθογραφίες, σχέδια, αφίσες, ελαιογραφίες, με κοινό σημείο την καταγραφή της εποχής του.
Από 28 Νοεμβρίου 2015 έως 29 Μαΐου 2016
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ | Η ιστορία της ισπανικής ζωγραφικής
Η εντυπωσιακή έκθεση «Spanish Masters from the Hermitage. The World of El Greco, Ribera, Zurbarαn, Velαzquez, Murillo & Goya» ανατρέχει μέσα από 100 αριστουργήματα από το Hermitage της Αγίας Πετρούπολης στη χρυσή εποχή της ισπανικής ζωγραφικής από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τον 17ο αιώνα και μελετά την επίδραση των δημιουργών εκείνης της περιόδου στη μοντέρνα ζωγραφική.
Εως 7 Φεβρουαρίου 2016
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ | Οι γυναίκες της avant-garde τέχνης
Το Der Sturm ξεκίνησε ως περιοδικό το 1910 με σκοπό την προώθηση του εξπρεσιονισμού στη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, ωστόσο πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε ανεξάρτητο καλλιτεχνικό και ιδεολογικό κίνημα. Ο εκδότης του, ο οραματιστής Herwarth Walden, επεξέτεινε τη δράση του, ιδρύοντας ακαδημία, βιβλιοπωλείο, θέατρο και γκαλερί, ενώ μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές του στην τέχνη είναι ότι έδωσε βήμα και σε γυναίκες εικαστικούς πολλών ρευμάτων. Η έκθεση «Storm Women. Women artists of the avant-garde in Βerlin 1910-1932» φιλοξενεί 280 έργα διάσημων, σήμερα, καλλιτεχνών, όπως η Sonia Delaunay και η Natalia Gontcharova, αλλά και πολλών άλλων αδικαιολόγητα ξεχασμένων.
Εως 7 Φεβρουαρίου 2016
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | Τα γλυπτά του Πικάσο
Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και ασυνήθιστα υλικά, ο Pablo Picasso προσέγγισε τη γλυπτική με την ελευθερία ενός αυτοδίδακτου, έτοιμος να καταργήσει κάθε κανόνα. Τα αγαπούσε τα γλυπτά του, κοσμούσαν τους χώρους όπου δούλευε και ζούσε, και μόνο το 1966 σε μια αναδρομική έκθεση που είχε γίνει προς τιμήν του στη γαλλική πρωτεύουσα το κοινό γνώρισε αυτή την πτυχή του έργου του. Η έκθεση «Picasso Sculpture» παρουσιάζει περισσότερα από 100 έργα του, πλαισιωμένα από φωτογραφίες και σχέδια σε χαρτί, που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τι ήταν η γλυπτική για εκείνον και πώς την ανανέωσε με τη ρηξικέλευθη ματιά του.
Από 26 Φεβρουαρίου έως 26 Ιουνίου 2016
ΒΙΕΝΝΗ | Κάτω από την ίδια στέγη
Η Ρωσική Πρωτοπορία αριθμεί τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην εξέλιξη της τέχνης του 20ού αιώνα. Και ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι ιστορικοί και θεωρητικοί της τέχνης υιοθετούν μια ιδιαίτερα απλουστευτική άποψη για το σύνολο των καλλιτεχνικών ρευμάτων που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία από το 1910 έως το 1930, καταχωρίζοντάς τα έτσι στη συνείδηση του κοινού ως ένα ομοιογενές φαινόμενο. Η έκθεση «From Chagall to Malevich. The Russian avant-gardes» υπογραμμίζει, μέσα από 140 αριστουργήματα, τα διαφορετικά στυλ, τις συνθετικές αρχές και τις αισθητικές ιδέες καλλιτεχνών εκείνης της περιόδου.
Εως 3 Ιανουαρίου 2016
ΛΥΩΝ | Το παρελθόν συναντά το παρόν
Στο πλαίσιο της 13ης Μπιενάλε της πόλης και με αφορμή την 50ή επέτειο από το θάνατο του Λε Κορμπιζιέ, o Anish Kapoor, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους γλύπτες, εκθέτει έργα του στο μοναστήρι Sainte Marie de la Tourette, το τελευταίο κτίριο που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν της αρχιτεκτονικής και τη σύγχρονη δημιουργία.
Εως 17 Ιανουαρίου 2016
ΜΑΔΡΙΤΗ | Αρχετυπικές συμπεριφορές κατά Munch
Ο Munch δεν εγκατέλειψε ποτέ την παραστατική ζωγραφική, απομακρύνθηκε, ωστόσο, από το ορατό και στράφηκε στην πνευματική διάσταση της πραγματικότητας. Η έκθεση «Edvard Munch: Archetypes» αναδεικνύει μέσα από 80 έργα την ικανότητα του Νορβηγού καλλιτέχνη να εικονογραφεί υπαρξιακές εμμονές και συναισθήματα, όπως μελαγχολία, πανικό, ζήλια, αγωνία, επιθυμία, εστιάζοντας στη σωματική στάση και έκφραση των μορφών του σε καθημερινά σκηνικά: στην παραλία, στο δάσος, κάτω από τον έναστρο ουρανό, σε κρεβάτια όπου παραμονεύει ο θάνατος, σε καλλιτεχνικά στούντιο.
Εως 14 Φεβρουαρίου 2016
ΛΟΝΔΙΝΟ | Ο κόσμος των Eames
Εκείνη ζωγράφος, εκείνος αρχιτέκτονας, τους ένωσε η αγάπη τους για το design. Σήμερα, οι Αμερικανοί Eames ανήκουν στους πιο επιδραστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Τα έπιπλα και τα αντικείμενα που σχεδίασαν στο studio τους αναπαράγονται και αντιγράφονται μαζικά. Η έκθεση «The world of Charles and Ray Eames» ξετυλίγει μέσα από τη ζωή και τη δράση του διάσημου ανδρόγυνου το μύθο του μεταπολεμικού μοντερνισμού, ακολουθώντας την πειραματική τους διάθεση σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκαν: αρχιτεκτονική, σχέδιο επίπλου, γραφιστική, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, κινηματογράφο, επιμέλεια εκθέσεων.
Από 25 Νοεμβρίου 2015 έως 7 Φεβρουαρίου 2016
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ | Σημεία επαφής
H έκθεση «This is Not a Love Song. Video Art and Pop Music Crossovers» αναζητά τους δεσμούς μεταξύ pop μουσικής και video art από το 1960, όταν διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά οι δρόμοι των δύο τεχνών, έως σήμερα. Σε επιμέλεια Javier Panera, το αφιέρωμα συγκεντρώνει έργα 28 διάσημων δημιουργών, μεταξύ των οποίων οι Nam June Paik, Andy Warhol, Yayoi Kusama, Vito Acconci and John Baldessari, που τυπικά και εννοιολογικά συνδέονται με την εικονογραφία των pop και rock ακουσμάτων.
Πηγή: kathimerini.gr