Νεκρός ο αλ Ντούρι, ο «Ρήγας Σπαθί» της τράπουλας των καταζητούμενων, στο Ιράκ

Ο πρώην Αντιπρόεδρος του Ιράκ υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, ο «Ρήγας Σπαθί» της τράπουλας των καταζητούμενων από τις ΗΠΑ, ο Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, φέρεται να έπεσε νεκρός σε μάχες με τον ιρακινό στρατό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Βαγδάτη  και όπως δήλωνε και ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχουντίν όπου σημειώθηκαν οι μάχες, κοντά στην γενέτειρα του Σαντάμ, στο Τικρίτ, εντός των επομένων ημέρων θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος DNA προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή όχι ότι πρόκειται για τον αλ Ντούρι.

Ο αλ Ντούρι ήταν το  πλέον υψηλόβαθμο και πλέον καταζητούμενο, πια, στέλεχος του καθεστώτος Σαντάμ από την ανατροπή του, το 2003. Μάλιστα, θεωρείται από πολλούς «άνθρωπος – κλειδί» στην εξάπλωση της δράσης του ακραίου «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ.

Κατά τον κυβερνήτη της επαρχίας Σαλαχουντίν, ο 72χρονος σκοτώθηκε σε επιχείρηση του στρατού και των συμμαχικών σιιτικών πολιτοφυλακών στα ανατολικά του Τικρίτ -της γενέτειρας του Σαντάμ που ανακατέλαβαν πριν δύο εβδομάδες οι κυβερνητικές δυνάμεις εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας περικύκλωσε την περιοχή και οι τρομοκράτες αυτοί σκοτώθηκαν. Τρεις από αυτούς ήταν βομβιστικές αυτοκτονίας και ανατίναξαν τα εκρηκτικά που έφεραν. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ό αλ-Ντούρι».

Και κατά το παρελθόν έχει ανακοινωθεί πολλάκις ο θάνατός του, αλλά ουδέποτε επιβεβαιώθηκε. Και αυτή τη φορά το κόμμα Μπάαθ του Σαντάμ Χουσεϊν, που πλέον είναι παράνομο στο Ιράκ, διέψευσε το θάνατο του αλ Ντούρι. Φωτογραφίες από την φερόμενη ως σορό του αλ Ντούρι δόθηκαν στη δημοσιότητα και μεταδόθηκαν από το αραβικό δίκτυο al Arabiya αλλά δεν μπορεί να διαπιστωθεί πέραν αμφιβολίας ότι πρόκειται γι αυτόν.