Μία θηλυκή γκρίζα φάλαινα ταξίδεψε από την ανατολική ακτή της Ρωσίας έως το Μεξικό και πίσω ξανά, διασχίζοντας δύο φορές χωρίς διακοπή τον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, μια συνολική απόσταση 22.511 χιλιομέτρων, μέσα σε 172 μέρες. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ μετανάστευσης μεταξύ των θηλαστικών του πλανήτη μας, τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Έως τώρα, σύμφωνα με το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, το ρεκόρ κατείχε μια άλλη μεγάπτερη φάλαινα, που είχε εντοπιστεί να διασχίζει 16.400 χλμ. Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ λέγεται «Βαρβάρα» και πλησιάζει στα ανοιχτά της ρωσικής νήσου Σαχαλίνης κάθε χρόνο για να τραφεί. Οι ρώσοι και αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρους Μέιτ του Ινστιτούτου Θαλασσίων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Biology Letters”, σύμφωνα με το BBC, της τοποθέτησαν ειδικό αισθητήρα που καταγράφει την πορεία της με τη βοήθεια δορυφόρου.
Οι γκρίζες φάλαινες, που ζουν συνήθως στα ρηχά παράκτια νερά του Δυτικού Βόρειου Ειρηνικού, αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν από τους φαλαινοθήρες κατά τον 20ό αιώνα. Υπολογίζεται ότι δεν ζουν παγκοσμίως πάνω από 180 δυτικές γκρίζες φάλαινες, ενώ πολύ καλύτερα τα πάνε τα «ξαδέρφια» τους, οι ανατολικές γκρίζες φάλαινες, στην άλλη πλευρά του βόρειου Ειρηνικού, που έχουν ανακάμψει σε πάνω από 20.000.
Εως τώρα ελάχιστα πράγματα ήσαν γνωστά για τις μεταναστευτικές συνήθειες και ικανότητες των δυτικών γκρίζων φαλαινών (οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι ουσιαστικά είναι ένα ενιαίο είδος με τις ανατολικές). Όπως αποδείχτηκε από την περίπτωση της «Βαρβάρας», οι φάλαινες αυτές διασχίζουν τη Βερίγγεια Θάλασσα, τον Κόλπο της Αλάσκα και κατεβαίνουν κατά μήκος της Βόρειας Αμερικής έως τον Κόλπο του Μεξικό, όπου κατά πάσα πιθανότητα είχαν κάποτε γεννηθεί.
Κατά την επιστροφή της, η «Βαρβάρα» δεν ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδρομή, ενώ δεν σταμάτησε για να τραφεί καθ’ όλο το διαρκείας 5,5 μηνών ταξίδι της. Είχε τόσο καλά φάει, όσο έμεινε στα ρωσικά νερά, που μπορούσε να αντέξει ένα τόσο μακρινό ταξίδι χωρίς άλλη τροφή.