Τραγωδία στα ανοιχτά της Ιταλίας: Φόβοι ότι πνίγηκαν περισσότεροι από 400 μετανάστες

Ύγρος τάφος για τουλάχιστον 400 μετανάστες έγινε η Μεσόγειος καθώς, όπως καταγγέλλουν επιζώντες, πλοιάριο που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν από τις ακτές της Λιβύης στις ακτές της Ιταλίας βυθίστηκε. Την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στην ιστοσελίδα της επικαλούμενα την ΜΚΟ Save the Children η οποία συγκέντρωσε μαρτυρίες επιζώντων από το μοιραίο πλοιάριο που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από άλλο πλοίο και τώρα βρίσκονται σε ιταλικό λιμάνι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, μεταξύ των θυμάτων ήταν και «πολλοί νέοι άνδρες, πιθανότατα ανήλικοι».

Την ίδια ώρα, η ιταλική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία τρία 24ωρα μόνο έχει περισυλλέξει περισσότερους από 5.500 μετανάστες στα ανοιχτά της Ιταλίας. Η τελευταία επιχείρηση της ιταλικής ακτοφυλακής έγινε την Κυριακή, με τη διάσωση σχεδόν 700 μεταναστών που επέβαιναν σε επτά φουσκωτά σκάφη. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, καθώς και ένα εμπορικό διέσωσαν τους μετανάστες από τα υπερφορτωμένα σκάφη.

Την Παρασκευή διασώθηκαν περίπου 1.000 μετανάστες, ενώ την Κυριακή περισσότεροι από 500 έφτασαν στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται γα πρόσφυγες από την Ερυθραία και τη Σομαλία. Μεταξύ αυτών ήταν και δεκάδες γυναίκες με μικρά παιδιά. Το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς την Ιταλία έχει προκαλέσει τριγμούς με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά να ζητά να σώζονται όσοι κινδυνεύουν αλλά να μην αποβιβάζονται στις ιταλικές ακτές και την κυβέρνηση Ρέντζι να βρίσκεται σε ολοένα δυσκολότερη θέση.