USA Today: Επί δεκαετίες Αμερικανοί βρίσκονταν υπό παρακολούθηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της USA Today το οποίο επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, η αμερικάνικη Κυβέρνηση από το 1992 ξεκίνησε να κρατάει αρχεία από διεθνείς τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Αμερικανών, στο πλαίσιο προγράμματος με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Το πρόγραμμα, το οποίο εφάρμοζε η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σταμάτησε το 2013 με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (ΝSA).

Η πρώτη γνωστή προσπάθεια των ΗΠΑ για τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων είναι το πρόγραμμα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), ανεξάρτητα με το αν ήταν ύποπτοι για τη διάπραξη αδικήματος, γράφει η USA Today.

Οι ομοσπονδιακές αρχές χρησιμοποίησαν τα αρχεία αυτά για να εντοπίσουν τα δίκτυα διακίνησης των καρτέλ ναρκωτικών στις ΗΠΑ, ωστόσο, το πρόγραμμα δεν υπέκλεπτε το περιεχόμενο των συνομιλιών αλλά τον τηλεφωνικό αριθμό και την ημερομηνία που έγινε η κλήση, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάτρικ Ρόντενμπους είπε στην εφημερίδα ότι η DEA “δεν συγκεντρώνει πλέον τηλεφωνικά μεταδεδομένα από παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών στις ΗΠΑ”.

Αντίθετα, σημειώνει η εφημερίδα, η DEA, συντάσσει έναν κατάλογο με τους τηλεφωνικούς αριθμούς που υποπτεύεται ότι συνδέονται με διακίνηση ναρκωτικών και στέλνει σε ηλεκτρονική μορφή αίτημα στις εταιρείες τηλεφωνίας ζητώντας τα αρχεία των διεθνών τηλεφωνικών κλήσεων που συνδέονται με τους αριθμούς αυτούς.