Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μαζί με την Γερμανία και το Ιράν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, όσον αφορά στον τελευταίο αυτό διπλωματικό γύρο γιατί οι συνομιλίες έχουν αρχίσει ουσιαστικά από το φθινόπωρο του 2013, λίγους μήνες μετά την εκλογή του Χασάν Ρουχανί στην προεδρία της χώρας.
H συμφωνία, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, προβλέπει ότι οι υπάρχουσες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει η Τεχεράνη, είτε θα διαλυθούν είτε θα σταλούν σε άλλη χώρα. Συνολικά θα «χαθούν» τα 2/3 της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η χώρα θα παρακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα για τα επόμενα 10 χρόνια.
Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η χώρα από 19.000 συσκευές φυγοκέντρησης (για τον εμπλουτισμό ουρανίου) που διαθέτει σήμερα θα μείνει με 6.104 στο μέλλον. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ιράν συμφωνεί να μην εμπλουτίζει ουράνιο πάνω από 3,67% για τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ οι επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων θα είναι αυστηρότατες και θα διαρκέσουν 25 χρόνια.
Η Τεχεράνη θα λάβει ως αντάλλαγμα μια σταδιακή άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δείξει ότι τηρεί τους όρους της τελικής συμφωνίας που θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Αν οι όροι της συμφωνίας οι κυρώσεις θα επανέλθουν.
Παράλληλα θα εκδοθεί ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγκρίνει την συμφωνία της 30ης Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ορισμένες προϋποθέσεις για την μεταφορά ευαίσθητων τεχνολογιών.
Μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν «για τρομοκρατία, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους βαλλιστικούς πυραύλους» θα παραμείνουν σε ισχύ.