Θρίλερ με τον θάνατο του Νασράλα: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, λένε Ισραηλινά ΜΜΕ – Διαψεύδει η οργάνωση

Καθώς οι ώρες από το πλήγμα στα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ περνούν, στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα κρατικά κανάλια, αλλά και εφημερίδες, φιλοξενούν όλο και περισσότερες πληροφορίες και εκτιμήσεις προερχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας σύμφωνα με τις οποίες ο Χασάν Νασράλα είναι κατά πάσα πιθανότητα νεκρός.

Πηγές και πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, τόνιζαν με δηλώσεις τους ότι δεν υπήρχε περίπτωση το χτύπημα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ να δοθεί αν οι επιτελείς δεν ήταν βέβαιοι ότι στο σημείο βρισκόταν ο στόχος της επίθεσης, δηλαδή ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Όπως συμπλήρωναν από την στιγμή που ισχύει το παραπάνω θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ο Νασράλα να μην έχει πεθάνει ή τουλάχιστον να τραυματιστεί σοβαρά, αφού οι βόμβες που έπεσαν στο σημείο (διατρητικοί πύραυλοι) ήταν τόσο ισχυρές που δύσκολα θα μπορούσαν να υπάρχουν επιζώντες.

Στις παραπάνω ισραηλινές αναφορές όμως, ήρθε να απαντήσει το ίδιο το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ, που σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι όλες οι πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με το χτύπημα στην Βηρυτό «δεν περιέχουν καμία δόση αλήθειας». Η ανακοίνωση αυτή που δεν ανέφερε κάτι πιο συγκεκριμένο, ήρθε λίγη ώρα προτού το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εκδώσει πύρινη ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει το πλήγμα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ ως ένα «έγκλημα πολέμου» που «παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου», την οποία ακολούθησε η έκτακτη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, από τον ίδιο τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διακόπτει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και επιστρέφει στο Ισραήλ, όπως ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του, μετά το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου.

2 νεκροί και 76 τραυματίες από την επίθεση

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά του στρατιωτικού αρχηγείου της Χεζμπολάχ με στόχο τον αρχηγό της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, στα νότια προάστια της Βηρυτού στο Λίβανο, το απόγευμα της Παρασκευής, με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται σε όλη την πόλη από τα διαδοχικά αεροπορικά πλήγματα, σύννεφα καπνού να υψώνονται, κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί, ασθενοφόρα να τρέχουν, και κάτοικοι να φεύγουν πανικόβλητοι.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 76, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, στον πρώτο, προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πάντως, ότι έχασε τη ζωή του στην επίθεση της Βηρυτού, ο Νο 2 της Χεζμπολάχ και «δεξί χέρι» του Νασράλα, Χασίμ Σαφί αλ-Ντιν.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο ABC News είπε ότι ο Νασράλα ήταν ο στόχος, προσθέτοντας ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ και οι αναπληρωτές του «έκαναν μια γρήγορη επίσκεψη» στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την ώρα του χτυπήματος, πληροφορία που μάλλον αξιοποίησε το Ισραήλ για να εξαπολύσει την επίθεση, καθώς το αρχηγείο της Χεζμπολάχ βρισκόταν κάτω από κατοικημένη περιοχή.

Έξι κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιους κρατήρες σε πολλά σημεία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ.

Με πληροφορίες από  AP, AFP