«Κόλαση» στον Λίβανο - Για χερσαία εισβολή ετοιμάζεται το Ισραήλ

H ιστορία επαναλαμβάνεται λένε κάποιοι αναφερόμενοι στην αναζωπύρωση του μετώπου Ισραήλ – Λιβάνου, εν μέσω διεθνών ανησυχιών για έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή, 18 χρόνια μετά την τελευταία χερσαία επιχείρηση του Τελ Αβίβ στην περιοχή.

Φυσικά κανένας πόλεμος δεν είναι όμοιος, ακόμη και εκείνοι που διεξάγονται μεταξύ των δύο ίδιων αντιπάλων στο ίδιο έδαφος. Αλλά πολλές από τις προκλήσεις παραμένουν οι ίδιες.

Ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Ισραήλ δήλωσε στα στρατεύματα, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν στο εσωτερικό του Λιβάνου, καθώς ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση.

Εάν οι δυνάμεις του διασχίσουν τα βόρεια σύνορα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν εμπόδια που έχουν ξαναδεί και στο παρελθόν.

Όταν τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στον νότιο Λίβανο το 2006 βρήκαν έναν αντίπαλο που είχε αλλάξει δραματικά από την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο έξι χρόνια νωρίτερα.

Ακόμη και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, η Χεζμπολάχ είχε οργανωθεί και είχε αναπτύξει τις δυνατότητές της.

Στη θαμνώδη συνοριακή ζώνη που εποπτεύεται από απότομες βραχώδεις κορυφογραμμές, είχαν κατασκευαστεί σήραγγες μάχης.

Παράλληλα οι μαχητές της είχαν προσαρμοστεί νέες τακτικές και όπλα που θα επέφεραν πλήγματα στις ισραηλινές δυνάμεις κατά την είσοδό τους.

Ειδικά τα τανκς ήταν ευάλωτα σε αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ μαχητές της Χεζμπολάχ και της συμμαχικής της ομάδας, του Κινήματος Αμάλ, έριχναν όλμους στις μονάδες του ισραηλινού πεζικού την ώρα που διέσχιζαν ελαιώνες και καπνοφυτείες.

Σε εκείνον τον πόλεμο – όπως και σε αυτόν – ισραηλινά αεροσκάφη και drone έλεγχαν τον αέρα, σφυροκοπώντας τις υποδομές και τις θέσεις της Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές κανονιοφόροι έβαλαν καθημερινά κατά της κύριας παράκτιας λεωφόρου.

Οι πύλες της κόλασης και η ανακωχή

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητά από όλες τις πλευρές να κάνουν ένα «βήμα πίσω από το γκρεμό» και ότι ο κόσμος «δεν μπορεί να σηκώσει τον Λίβανο να μετατρέπεται σε άλλη Γάζα», προειδοποιεί ότι ο ολοκληρωτικός πόλεμος θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως. Και ενώ αυτές έχουν ανοίξει ως ένα σημείο, όπως δείχνει ο θάνατος και η καταστροφή που προκαλούν οι βομβαρδισμοί, αλλά και οι περισσότεροι από 90.000 εκτοπισμένοι που κατευθύνονται προς τη Συρία για να γλιτώσουν, τα χειρότερα ίσως να είναι μπροστά.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκσί, δήλωσε χθες, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει αδιάφορη στην περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Και για όσους είχαν… αμφιβολίες, ο Αραγκσί είπε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Λιβάνου με κάθε δυνατό μέσο» και προειδοποίησε το Συμβούλιο να αναλάβει δράση, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης.

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατευθύνεται σήμερα προς τη Νέα Υόρκη, για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, εργάζονται εντατικά για την επίτευξη μιας εκεχειρίας 21 ημερών. Το σχέδιο εκεχειρίας προβλέπει παρέμβαση των δύο χωρών τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Χεζμπολάχ, με στόχο την παύση όλων των εχθροπραξιών, αρχής γενομένης από τους βομβαρδισμούς. Πάντως, το σχέδιο, για το οποίο πολλοί διπλωμάτες εκφράζουν επιφυλάξεις, επρόκειτο να παρουσιαστεί χθες από τις ΗΠΑ, αλλά έχει καθυστερήσει, καθώς κρίθηκε ότι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, λέει ότι η χώρα του «αντιμετωπίζει την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας μέσω των βάναυσων πρακτικών του ισραηλινού εχθρού».

Προφανώς όχι χωρίς λόγο, για χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και γενικευμένο πόλεμο προετοιμάζονται ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Project Hope, η οποία συγκεντρώνει προμήθειες ιατροφαρμακευτικού υλικού στον Λίβανο ώστε να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή. Αλλά και η Συρία, η οποία ήδη έχει αρχίσει να υποδέχεται πρόσφυγες στο έδαφός της και ετοιμάζει ένα νέο σύστημα για τη φιλοξενία τους, καθώς καραβάνια δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων Λιβανέζων εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Με πληροφορίες από CNN, Axios, AFP