Σε κατάρρευση ο Λίβανος: Φόβος και θλίψη - Χιλιάδες αφήνουν τα σπίτια τους

Τη νύχτα της Δευτέρας, χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να φτάσουν στη Βηρυτό, εγκαταλείποντας πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου.

Οικογένειες κουβαλούσαν μόνο μερικές τσάντες με λίγα υπάρχοντα, ενώ πολλοί σταματούσαν στον κεντρικό δρόμο προς τη Βηρυτό, περιμένοντας να τους μεταφέρουν σε προσωρινά καταφύγια.

Οι εκτεταμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες έπληξαν περιοχές στα νότια, στα ανατολικά και, προς το παρόν, στα βόρεια της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα την πιο θανατηφόρα ημέρα στο Λίβανο τουλάχιστον από το 2006 -τελευταία φορά που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έκαναν πόλεμο.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένας αριθμός που είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα. Ακόμα και πριν από αυτή την τελευταία κλιμάκωση, δεκάδες χιλιάδες είχαν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά μήκος των συνόρων, εν μέσω έντονων διασυνοριακών επιθέσεων.

Μάλιστα, άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κοιμούνται στις παραλίες.

Την ίδια ώρα, ο φόβος για αντίποινα είναι μεγάλος. Η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί, αλλά παραμένει μια ισχυρή δύναμη. Δεν έχει ακόμη αναπτύξει τα πιο εξελιγμένα όπλα της, συμπεριλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας που μπορούν να πλήξουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Η οργάνωση έχει πει ότι οι επιθέσεις της κατά του Ισραήλ θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Και το Ισραήλ έχει επισημάνει πως αυτή είναι μόνο η αρχή της εκστρατείας του, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο για να απωθήσει τους μαχητές μακριά από τα σύνορα.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί αντιμετωπίζουν τώρα την πραγματική πιθανότητα να μην μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.